Стало відомо, скільки витратили в Україні на боротьбу з COVID-19 у цьому році

На протидію коронавірусу в Україні вже витратили понад 30 млрд гривень у 2021 році. Кошти пішли на закупівлю COVID-вакцин, надання допомоги хворим на коронавірус, заходи із соціальної підтримки під час карантину. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства фінансів.Загалом на протидію COVID-19 в Україні у 2021 році передбачено понад 36 мільярдів гривень, з яких понад 30 млрд вже витрачено.

Зокрема, значну частину коштів спрямували на оплату послуг екстреної та стаціонарної меддопомоги для пацієнтів, хворих на коронавірус, та послуг з імунізації населення проти COVID-19 – 11,8 млрд грн; закупівлю COVID-вакцин 9,8 млрд грн. В межах Програми медичних гарантій (ПМГ) у 2021 році на лікування COVID-хворих та послуги з вакцинації було спрямовано 17,5 млрд грн, а на придбання 38 млн доз вакцин з держбюджету виділили 10,5 млрд грн.

Окрім вакцини, на товари та послуги для запобігання поширенню коронавірусу витрачено 2,5 млрд грн, у тому числі 1,7 млрд грн – з місцевих бюджетів.

Заклади Національної академії медичних наук України за послуги з госпіталізації пацієнтів з COVID-19 отримали 14 млн грн з передбачених 55 млн грн.

На медичний кисень для медзакладів спрямували 0,5 млрд грн зі 0,75 млрд грн.

Для соцпідтримки громадян під час карантину було витрачено 2,9 млрд грн; на виплату лікарняних – 0,8 млрд гривень. Міністерство соціальної політики отримало на зазначені цілі 3,8 млрд грн. Сто відсотків спрямованих коштів в обсязі 1,1 млрд гривень виплатили українцям на допомогу по безробіттю.

У заклади освіти на заходи для протидії з COVID-19 було направлено 18,3 млн грн з передбачених 1 млрд грн.

Для здійснення доплат до зарплат поліцейським, військовим Нацгвардії та Держприкордонслужби, органів і підрозділів цивільного захисту, медиками та іншим співробітникам відомчих медзакладів – 0,8 млрд гривень.

Заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев зазначив, що у проєкті бюджету на 2022 рік передбачається збільшення фінансування медпослуг за ПМГ на понад 30 млрд гривень.

Нагадаємо, що в Україні Рахункова палата почала відстежувати видатки на протидію COVID-19. Фахівці з Рахункової палати вже аналізують ймовірні ризики неефективного використання грошей.

Раніше стало відомо, що у проєкті бюджету на 2022 рік на медицину в Україні закладено 193 мільярди гривень. На закупівлю COVID-вакцин Кабмін передбачив 2,6 млрд гривень.

Також повідомлялося, що Міністерство хорони здоров’я очікує на повернення до ПМГ 5,5 мільярдів гривень, які були забрані на придбання вакцин та імунобіологічних препаратів.