Фізична активність може підвищувати вміст кальцію в коронарних артеріях

Вчені під час дослідження виявили, що найбільш активні чоловіки та жінки старше 18 років мали найшвидший ризик зростання показників кальцію в коронарній артерії (САС) через п’ять років в порівняні з тими, хто мав найменшу фізичну активність. Про це повідомляє Medscape з посиланням на дослідження науковців у журналі Heart.

У проспективному когортному дослідженні брали участь чоловіки та жінки старше 18 років. Фахівці з’ясували, що в учасників, які мали найбільшу фізичну активність, найшвидше зростали показники кальцію в коронарній артерії (САС) через п’ять років в порівнянні з тими, хто був фізично найменш активним.

Ступінь накопичення кальцію в коронарних артеріях використовується для визначення майбутнього ризику серцево-судинних захворювань і для призначення курсу лікування. Дослідники зазначають, що оцінка CAC не менше 100 одиниць (індекс Агатстона) вказує на те, що лікування статинами виправдано.

Повідомляється, що команда вчених під керівництвом доктора медицини з Медичної школи Університету Сонгюнгван Кі-Чул Сона та доктора медицини зі Школи громадської охорони здоров’я імені Блумберга при університеті Джонса Хопкінса Юн Су Хона досліджували зв’язок між різними ступенями фізичної активності та прогресування показників САС у здорових дорослих.

Вони зазначили, що фізична активність покращує широкий спектр серцево-судинних і метаболічних біомаркерів. Автори роботи повідомили, що у спортсменів на витривалість є вища ймовірність мати показник кальцію в коронарній артерії (CAC)> 300 одиниць індексу Агатстона або коронарних бляшок в порівнянні з чоловіками з аналогічним профілем ризику, які ведуть сидячий спосіб життя.

«У людей, які займаються спортом, може спостерігатися підвищення рівня кальцію в коронарних артеріях, але це не обов’язково погані новини. Це може означати, що атеросклеротичні ураження коронарних артерій стають більш стабільними й менш небезпечними, але нам необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти ці зміни», – пояснив автор дослідження, професор Школи громадської охорони здоров’я імені Блумберга при університеті Джонса Хопкінса, доктор медичних наук Елісео Гуаллар.

Нагадаємо, що у Швеції вчені провели проспективне популяційне дослідження CArdioPulmonary BioImage (SCAPIS), де вивчили ризик поширенням атеросклерозу. Науковці з’ясували, що атеросклероз присутній у 42% дорослих без серцевих захворювань.

Раніше повідомлялося, що фізичні навантаження дозволяють сповільнити зниження когнітивних функцій у літніх людей.