Що потрібно знати про хворобу Альцгеймера ?

Що потрібно знати про хворобу Альцгеймера ?
? Хвороба Альцгеймера – це неврологічний розлад, який призводить до атрофії та загибелі мозку і є найпоширенішою причиною деменції. Так, серед приблизно 50 млн людей у світі з деменцією від 60% до 70% мають хворобу Альцгеймера.
? Ризик розвитку хвороби Альцгеймера зростає з віком, але варто знати, що це захворювання не є обов’язковим при старінні.
? Головний симптом хвороби – це втрата пам’яті. А забування недавніх подій чи розмов може бути першим дзвіночком. Про розвиток хвороби Альцгеймера також можуть свідчити такі ознаки:
➡ людина починає погано орієнтуватися у просторі та часі;
➡ губить речі або постійно кладе їх не на звичні місця;
➡ стає все складніше виконувати повсякденні справи
➡ виникають проблеми із концентрацієї ууваги, підрахунками грошей, веденням діалогу;
➡ нетипово змінюється поведінка та ін.
? Якщо помітили в себе чи своїх близьких такі симптоми, які проявляються постійно, – заплануйте візит до свого сімейного лікаря. Він, оцінивши стан пацієнта, порадить до якого саме лікаря потрібно звернутися та які обстеження зробити.
Займатися самолікування категорично не можна. По-перше, це зашкодить здоров’ю. По-друге, препаратів, які би могли повністю вилікувати хворобу Альцгеймера, не має. Ліки можуть лише тимчасово поліпшити стан пацієнта чи уповільнити розвиток симптомів
? Точну причину виникнення хвороби Альцгеймера назвати важко. Вчені досі шукають точні причини явища, коли нейрони в мозку втрачають зв’язки одне з одним і врешті гинуть. Вважається, що в більшості людей хвороба виникає через поєднання генетичних чинників, способу життя і навколишнього середовища.
? Хворобі Альцгеймера неможливо запобігти. Але дослідження показують, що здорове харчування, фізичні вправи і хороші звички можуть знизити ризик не лише серцево-судинних захворювань, але й деменцій.
Що робити:
➡ регулярно займатися спортом;
➡ їсти вдосталь свіжих продуктів, корисних олій, уникати насичених жирів (так звана середземноморська дієта);
➡ стежити за рівнем цукру, холестерину та кров’яного тиску;
➡ не курити.
Крім того, вчені помітили, що корисною для здоров’я мозку є соціалізація та розумова праця. Тому слід не забувати про читання, настільні ігри, танці, гру на інструментах та вечірки з приємним спілкуванням.
За інформацією Mayo Clinic ➡ https://mayocl.in/3ly1IZ8.