Керівник МОЗ пропонує відкликати ліцензію медзакладу за підробку COVID-сертифікатів

В Україні планують позбавляти ліцензії та фінансування медичні заклади, де будуть виявлені повторні випадки правопорушень щодо підробки результатів тестування на коронавірус та сертифікатів вакцинації. Про це заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час засідання, йдеться на фейсбук-сторінці Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Міністр підкреслив, що МОЗ має інформацію щодо всіх кримінальних правопорушень. Відомство направляє ініціативні листи на власників медустанов та до органів місцевого самоврядування, щоб притягнути до дисциплінарної відповідальності керівників лікарень, де були виявлені масштабні фальшування сертифікатів вакцинації та ПЛР-тестів.

Ляшко зазначив, що при фіксуванні повторних порушень,  медзаклад можуть позбавити ліцензії та фінансування Програми медичних гарантій (ПМГ).

«Надалі, якщо в цих закладах будуть повторні випадки правопорушень, ми будемо ініціювати перевірку, щоб відкликати ліцензію даного медичного закладу. І будем звертатись до НСЗУ, щоб були призупинені фінансування через програму медичних гарантій», – роз’яснив чиновник.

Під час засідання Комітету про ситуацію щодо виготовлення та продажу підроблених результатів ПЛР-тестування та COVID-сертифікатів відзвітували керівники Служби безпеки України та Національної поліції.

Зокрема, т.в.о. заступника начальника Головного слідчого управління Нацполіції Артур Добросердов повідомив, що з початку року відомство відкрило 357 кримінальних проваджень за фактами підроблення результатів ПЛР-тестів, довідок про імунізацію, COVID-сертифікатів.

Він пояснив, що такі дії найчастіше підпадають під статтю 358 (про підробку документів), 190 (шахрайство), 362 (несанкціоновані дії з інформацією, внесеною до автоматизованих систем), 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів).

Добросердов наголосив, що наразі повідомлено про підозру у 244 правопорушеннях, або в 68% від зареєстрованих правопорушень.

За словами першого заступник начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Володимира Бурзака, відкрито 54 кримінальні провадження за фактом вчинення вказаних правопорушень, 18 особам оголошено про підозру.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров’я пропонують відсторонювати від роботи головних лікарів на час слідства, якщо у їхніх медичних закладах підробляють свідоцтва про вакцинації проти коронавірусу.

Раніше стало відомо, що в Україні відкрито близько 80 кримінальних справ через підробку документів про вакцинацію проти коронавірусної інфекції.