Паліативна допомога у Програмі медичних гарантій

9 жовтня відзначається Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги. Паліативна допомога — це підхід, який допомагає людям, що стикнулися з тяжким чи невиліковним діагнозом, покращити якість життя.

Паліатив — це не просто знеболення, а повноцінний вид медичної допомоги, який включає спостереження за пацієнтом, турботу про його психологічний стан, правильне харчування, необхідні аналізи та обстеження, реабілітацію. Мета цього підходу — забезпечити максимально можливу якість життя пацієнтів та їхніх близьких. Йдеться про раннє виявлення симптомів і полегшення страждань, адекватні лікувальні заходи, моральну підтримку.

З початку 2021 р. лікарі створили в електронній системі охорони здоров’я майже 52 тис. направлень на паліативну допомогу. Впродовж січня-вересня медзаклади, що мають договір з НСЗУ, прозвітували про 24 760 пацієнтів, яким надали допомогу за пакетом мобільної паліативної допомоги та про 16 320 пролікованих паліативних пацієнтів у стаціонарі.

Паліативна допомога існує в українському законодавстві з 2011 р., та тривалий час її надавали всього кілька десятків закладів на всю країну. Але 1 квітня 2020 р. паліативна допомога увійшла до Програми медичних гарантій. Це означає, що на пакети паліативної допомоги передбачений окремий бюджет, а отже, зростає кількість закладів, які на ній спеціалізуються.

Протягом 2020 та 2021 р. за напрямом “паліативна допомога” Національна служба здоров’я України виплатила закладам понад 1,5 млрд грн. 60% цього бюджету отримали заклади, які мають паліативні мобільні бригади. З квітня 2021 р. за новою Програмою медичних гарантій НСЗУ виплатила закладам 896 млн грн.

У 2020 р. таких медзакладів було майже 5 сотень. Вже цього року 733 медичні заклади підписали з Національною службою здоров’я України договори про надання паліативної допомоги.

Зокрема 606 закладів надають таку допомогу стаціонарно, ще 486 закладів мають мобільні бригади, які виїжджають до пацієнтів додому. Найбільше закладів, які надають паліативну допомогу за договором з Національною службою здоров’я, є у Львівській обл. — 51 медичний заклад, у Дніпропетровській — 47 закладів, Хмельницькій — 37.

Паліативна допомога доступна не лише у великих містах. Наприклад, серед закладів, які підписали договір на паліативні пакети, є лікарні міст Красногорівка та Авдіївка Донецької обл., селищ Станиця Луганська і Петропавлівка Луганської обл., смт Путила Чернівецької обл.

Доступність паліативної допомоги в регіонах великою мірою залежить від місцевої влади, яка відповідає за організацію надання медичної допомоги в громадах. Саме місцева влада може ініціювати створення паліативних відділень або бригад у медзакладах, приймати місцеві програми надання паліативної допомоги і таким чином поліпшувати доступ до такої допомоги.

З медичної точки зору у процес паліативної допомоги має бути залучений сімейний лікар — він оцінює потребу пацієнта у паліативній допомозі і видає направлення.

Безоплатні послуги в стаціонарі

У стаціонарі пацієнт отримує безоплатно такі послуги:

  1. Лікування больового синдрому.
  2. Розміщення в одно- або двомісних палатах, цілодобовий нагляд.
  3. Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, копрограма, бактеріологічні та інші дослідження.
  4. Інструментальні дослідження: електрокардіографія, УЗД, рентгенологія та інші за потреби.
  5. Знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.
  6. Киснева терапія та респіраторна підтримка.
  7. Харчування, зокрема лікувальне.
  8. Колісні крісла, ходунки, палиці, милиці.
  9. Фізична терапія, медична реабілітація, психологічна та психічна адаптація.

Мобільна допомога

Паліативні мобільні бригади надають майже всі ті самі послуги вдома у пацієнта, крім тих, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні. Такі заклади повинні мати цілодобовий контактний номер для своїх пацієнтів.

Мобільна паліативна бригада контактує з пацієнтом не менше ніж один раз на тиждень, це може бути як безпосередній візит, так і дистанційне спілкування.

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, треба звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря за електронним направленням.

 

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr