Модифікація S-білка допоможе створити вакцину проти різних коронавірусів – дослідження

Вчені з Японії модифікували ділянку S-білка SARS-CoV-2 та виявили, що при імунізації таким білком з’являються антитіла, які розпізнають не тільки COVID-19, але й інші зоонозні коронавіруси, включаючи SARS-CoV-1. Про це пише видання PCR News.Японські дослідники розробили стратегію вакцинації, яка сприяє виробленню антитіл до багатьох коронавірусів, а не тільки SARS-CoV-2.

Вони створили модифікований рецепторзв’язуючий домен S-білка (RBD) SARS-CoV-2: поверхня head-RBD в ньому покрита молекулами цукру, оскільки містить додаткові сайти глікозилювання – мотиви NxT, де х – будь-яка амінокислота. Такий напрямок генної інженерії автори назвали «глікановою інженерією». Глікани екранують head-RBD від імунної системи та антитіла виробляються проти неекранованої області ядра.

Свою розробку вчені вирішили випробувати на мишах. Вони імунізували гризунів вакциною, що містить модифікований білок. Миші виробили багато антитіл, які розпізнають core-RBD, більше, ніж при використанні звичайного RBD, і з вищою афінністю. Такі антитіла заважають проникати в клітини не тільки новому коронавірусу SARS-CoV-2, а й SARS-CoV-1, і трьом SARS-подібним коронавірусам – PaGX, SHC014 і WIV1. Зазначається, що експерименти проводилися з псевдовірусами, що імітують справжні.

Науковці зауважили, що необхідно багато досліджень, щоб таку стратегію використовувати для створення вакцин, якими можна  імунізувати людей, проте новий варіант конструкції домену може стати корисним для запобігання пандемій коронавірусу у майбутньому.

Автори роботи додали, що S-білки коронавірусів мають консервативні ділянки й за межами RBD, які також можуть розпізнаватися перехресно нейтралізуючими антитілами. За допомогою аналогічних стратегій можна стимулювати вироблення антитіл і проти них, що має підвищити ефективність вакцин.

За словами вчених, потрібне «тонке налаштування» глікозилювання, тобто оптимальне розміщення гліканів, що дозволить отримувати антитіла до head-RBD у відносно невеликих кількостях, але високоефективних проти SARS-CoV-2, а також уникнути створення небажаних нових епітопів.