Вчені пояснили, як гіліальні клітини можуть впливати на розлади кишечника

Науковці виявили, що гліальні клітини кишечної нервової системи належать до певних мереж. Відкриття може призвести до розробки нових методів лікування синдрому подразненої кишки та запального захворювання кишечника. Про це пише видання Medical News Today з посиланням на дослідження у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.Провідний автор роботи, професор Мічиганського університету, доктор Брайан Гулбрансен порівняв роль гліальних клітин з нотами електрогітарі.

«Головний висновок дослідження полягає в тому, що існують окремі підмножини кишкової глії, які «слухають» певні нейронні шляхи, і що ці підмножини глії відіграють особливу роль в модифікації цих та окружних шляхів», – сказав  він.

Вчені у дослідженні використовували тканину, виділену зі шлунково-кишечного тракту самців і самок мишей, щоб зрозуміти, як клітини кишкової нервової системи працюють разом в мережі.

Спочатку дослідники визначили, чи реагують деякі гліальні клітини вибірково на активацію трьох основних шляхів кишкової нервової системи. Вони індивідуально стимулювали висхідні, низхідні та окружні шляхи й вимірювали активацію глії у відповідь на стимуляцію кожного шляху.

Дослідники з’ясували, що велика частина глії реагує на активацію всіх трьох шляхів. Фахівці зазначили, що понад 10% глії вибірково реагували на стимуляцію тільки висхідного (13%) або низхідного (12%) шляху.

Результати роботи вчених показують, що субпопуляції гліальних клітин належать виключно до висхідного або низхідного шляху.

Науковці пояснили, що стимуляція низхідного або висхідного шляху в присутності будь-якого з інгібіторів нейромедіаторів активувала певну популяцію нейронів і глії в порівнянні з необробленою контрольною групою.

Професор Університету Калгарі в Канаді, доктор Кейт Шаркі зазначив, що «нейронні мережі кишечної нервової системи, які контролюють всі функції кишечника, дуже точно регулюються в залежності від статі завдяки кишечним гліальним клітинам».

Він підкреслив, що результати дослідження дозволяють по-новому поглянути на порушення моторики кишечника та синдром подразненої кишки, які можна визначити як захворювання нейронних мереж.

Вчені додали, що їх робота може допомогти у розробці нових методів лікування синдрому подразненої кишки та запального захворювання кишечника.

Раніше видання The Pharma Media повідомляло, що дослідники створили тест для перевірки ефективності інфликсімабу при захворюваннях кишечника.

Нагадаємо, що мікробіом кишечника може полегшити втрату ваги для деяких людей. Вчені виявили генетичні ознаки у мікробіомі кишечника, які свідчать про втрату ваги після зміни способу життя.