Відбулася зустріч щодо формування медичної інфраструктури регіону

Кластерні консультації для власників закладів охорони здоров’я, представників МОЗ та НСЗУ, Міністерства розвитку громад та територій України, Всеукраїнської асоціації ОТГ, Асоціації міст України та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

20 жовтня 2021 р. у Києві в рамках кластерних консультацій відбулася зустріч власників закладів охорони здоров’я, представників Міністерства охорони здоров’я України та Національної служби здоров’я України (НСЗУ), Міністерства розвитку громад та територій України, Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад (ОТГ), Асоціації міст України та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Під час кластерних консультацій обговорили співпрацю та взаємодію НСЗУ, власників та менеджменту медичних закладів, роль місцевої влади у формуванні медичної інфраструктури регіону та багато інших актуальних питань.

Принцип універсального покриття послугами охорони здоров’я

Т.в.о. голови НСЗУ Дмитро Самофалов наголосив, що кожен громадянин України має право на доступ до якісних медичних послуг і ліків, не зазнаючи фінансових труднощів. Це — принцип універсального покриття послугами охорони здоров’я, що закладений у Програмі медичних гарантій.

«Гарантований пакет медичних послуг є інструментом прозорої раціоналізації в системі охорони здоров’я. Він допомагає зробити правила роботи системи зрозумілими та справедливими як лікарів, так і для пацієнтів.  І для досягнення універсального покриття послугами ми маємо працювати спільно.

НСЗУ забезпечує безоплатність, рівність та справедливість умов отримання медичної допомоги, незалежно від місця проживання, соціального чи фінансового стану пацієнта. Медичні заклади центрального регіону — це Київ, Київська, Житомирська, Вінницька та Черкаська області — з 1 квітня отримали від НСЗУ майже 12 млрд грн. Усі ці кошти йдуть напряму медичним закладам.

З 1 жовтня ми почали адмініструвати відшкодування інсулінів, що раніше доводилося дофінансовувати громадам за свій рахунок. У Центральному регіоні нині 841 місце відпуску інсулінів. До 30 вересня їх було лише 275 на понад 49,5 тис. пацієнтів. І вже 17 тис. рецептів ендокринологи видали для пацієнтів з діабетом», — сказав Д. Самофалов.

Зони відповідальності та роль місцевої влади

Про співпрацю та взаємодію НСЗУ, власників та керівництва медичних закладів, зони відповідальності і роль місцевої влади у формуванні медичної інфраструктури регіону, ефективне вкладення коштів розповіла заступник голови НСЗУ Тетяна Бойко. Вона підкреслила, що місцева влада має дбати про своїх мешканців та забезпечити належні умови для надання медичної допомоги належної якості.

«Обов’язок місцевої влади — підтримувати і брати участь у житті закладів, закріплено в законі про місцеве самоврядування. Водночас підтримка лікарень з боку органів місцевого самоврядування є дуже неоднорідною. У середньому допомога від місцевих органів влади від усіх доходів медзакладів становить: Київ — 20,7%, Київська обл. — 14,7%, Вінницька — 13,2%, Черкаська — 10,5%, Житомирська — 9,8%. Загалом по Україні найвищий показник у Полтавській — 28%, найнижчий — у Чернівецькій 6% та Херсонській — 7% областях.

Для того щоб оснащені та потужні лікарні почали заробляти самі, місцева громада має спочатку інвестувати в розвиток закладів. Адже лікарня, у якій є фахівці і обладнання, зможе укласти договір з НСЗУ на більшу кількість пакетів послуг і, відповідно, отримати більше фінансування.

Також відповідальність місцевої влади має поширюватися на фінансову мотивацію медичних працівників. Ми знаємо випадки, коли завдяки реформі виплати закладу зросли у 5 разів, а зарплати залишилися на рівні нижче середнього для цього регіону. Або коли зарплата керівника в 6–8 разів вища за зарплату лікаря», — зазначила Т. Бойко.

Основна частина коштів лікарням надходить від НСЗУ. В середньому — понад 66% — це надходження Програми медичних гарантій.

Тому співпраця з НСЗУ надає місцевій владі стабільне фінансування, прозорий принцип руху коштів у системі. Також НСЗУ може оперативно збільшувати суму договору і спрямовувати більше коштів туди, де більше пацієнтів. У результаті заклад отримує більше фінансування, і кошти може витрачати на забезпечення ліками та на доплати медичному персоналу.

Програма медичних гарантій на 2022 р.

Про успіхи трансформаційних процесів в системі охорони здоров’я та Програму медичних гарантій у 2022 р. розповіла заступник голови НСЗУ Анна Фенчак.

«Видатки на лікування 1 особи, яка проживає на території певної громади, відрізняється — від 1686,7 до 3252 грн. У середньому видатки на 1 особу становлять 2557,2 грн.

Основні принципи, які ми заклали у Програму медичних гарантій-2022 — це пріоритезація щодо структури захворювань та оплата за результат — пролікований випадок. Розробляючи програму, ми визначили ключові акценти — збільшення тарифів, оплата за надані послуги, оплата за умови виконання договору, використання даних електронної системи охорони здоров’я для формування запланованої вартості медичних послуг, перерахунки за результатами роботи за квартал, встановлення коефіцієнтів за карантинні обмеження та роль місцевих адміністрацій.

У 2022 р. ми збільшимо тарифи. Зокрема, на первинному рівні капітаційна ставка зросте до 786 грн та буде розширено індикатори умов виконання договору. Тариф за надання екстреної медичної допомоги зросте до 1270 грн. Щодо спеціалізованої медичної допомоги загалом тарифи зростуть на 6–59%.

Ми переконані, що лише співпраця з громадами може зробити медичні заклади успішними та ефективними. Роль місцевої влади та департаментів охорони здоров’я полягає у формуванні спроможної мережі, яка відповідає потребам пацієнта.

Це, зокрема, стосується розробки та контролю дотримання маршрутів пацієнтів бригадами ЕМД, участі у централізованих закупівлях ліків, дороговартісних матеріалів. Також громади мають дооснащувати потужні багатопрофільні лікарні та стимулювати навчання лікарів», — зазначила А. Фенчак.

Під час заходу Софія Кучерук — головний лікар Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. академіка Ющенка, та Даніель Карабаєв, керівник КНП «КДЦ Дніпровського району м. Києва», презентували доповіді щодо роботи в нових умовах фінансування закладів, які вони очолюють, а також про свій успішний досвід співпраці з місцевою владою.

Захід відбувся за участю власників закладів охорони здоров’я, представників Міністерства охорони здоров’я України та НСЗУ, Міністерства розвитку громад та територій України, Всеукраїнської асоціації ОТГ, Асоціації міст України та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.u