Онкологи США про досягнення у лікуванні та діагностиці раку

Американська асоціація з вивчення раку (AACR) оприлюднила щорічний звіт про прогрес у сфері онкологічних захворювань – Cancer Progress Report. AACR навела статистику з онкозахворювань в останні десятиліття, найважливіші досягнення в діагностиці та терапії раку за останній рік, йдеться у пресрелізі.У новому звіті AACR відзначені досягнення в дослідженні та лікуванні онкозахворювань за 50 років з моменту підписання закону про Національну програму боротьби з раком (National Cancer Act) у Сполучених Штатах в 1971 році.

Онкологи зауважили, що у США з 1991 по 2018 рік загальна смертність від злоякісних новоутворень, скоригована за віком, знизилася на 31% – вдалося врятувати 3,2 млн людей. Рекордне зниження показника на 2,4% спостерігалося між 2017 і 2018 роками.

Експерти повідомили про успішні спроби зменшити чисельність курців серед американців, що допомогло у скороченні кількості смертей, пов’язаних з раком легенів. У період з 1991 по 2018 роки число летальних випадків через рак легенів знизилося на 41%.

Серед досягнень минулих років фахівці відзначили молекулярну таргетну терапію та імунопрепарати, що значно підвищили п’ятирічну виживаність пацієнтів з раком легенів та метастатичною меланомою.

У документі зазначається, що з 1 серпня 2020 року по 31 липня 2021 року Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) схвалило різні діагностичні та терапевтичні засоби для боротьби з онкологічними хворобами. Зокрема, серед них 16 нових протиракових препаратів та 11 раніше дозволених засобів, які тепер схвалили для лікування нових типів раку; три нові засоби діагностичної візуалізації; два нових мультипанельних додаткових діагностичних тести з секвенуванням рідкої біопсії нового покоління; один новий ендоскопічний апарат зі штучним інтелектом та два нові хірургічні напрямки.

Цільова група профілактичної служби США (USPSTF) оновила рекомендації щодо скринінгу раку легенів і колоректального раку, знизивши вік початку скринінгу на них. Внесені зміни будуть сприяти більш ранньому виявленню онкозахворювань та потенційно можуть покращити лікування колоректального раку та раку легенів.

Нагадаємо, що рейтинг найпоширеніших видів раку може змінитися протягом наступних 20 років. Вчені прогнозують, що до 2040 року меланома стане другим за поширеністю типом раку.