Крихітні хробаки допомагають виявити рак підшлункової залози – дослідження

Науковці з’ясували, що маленькі хробаки Caenorhabditis elegans (C. Elegans) допомагають у ранньому виявленні раку підшлункової залози. C elegans чутливі до запаху і можуть «винюхувати» рак. Про це повідомляє Medscape з посиланням на дослідження вчених у журналі Oncotarget.

 

Наразі існує декілька діагностичних маркерів для виявлення аденокарциноми протоку підшлункової залози (PDAC), на які припадає 90% раку підшлункової залози. PDAC є одними із найсмертоносніших видів раку, де п’ятирічна виживаність пацієнтів складає 9%.

У своєму дослідження вчені вперше виявили C. elegans у сечі 83 пацієнтів з онкологічних центрів по всій Японії, які мали різні стадії раку підшлункової залози до та після хірургічної резекції.

За допомогою аналізу, що займає 30 хвилин і потребує від 50 до 100 нематод для тесту, C elegans показав значно вищий хемотаксис у сечі пацієнтів до операції.

У другій закритій маркованій групі нематоди підпорядковувалися впливу сечі 28 рандомізованих учасників, у 11 з яких був рак підшлункової залози на ранній стадії, а також 17 здорових добровольців. У цьому випадку C elegans також продемонстрували значно вищий хемотаксис у пацієнтів з ранньою стадією раку підшлункової залози в порівнянні зі здоровими учасниками (P=0,034).

Доктор медичних наук, онколог з клініки John Hopkins Medicine у Балтиморі Ніха Заїді, яка не брала участь у дослідженні, зазначила, що занадто рано говорити про широкомасштабне використання такого тесту.

За її словами, для підтвердження методу дослідникам слід знати, чим саме пахнути C. Elegans. Заїді підкреслила, що вчені мають також протестувати метод на більшій кількості пацієнтів, оскільки його випробування лише на 11 хворих на рак є недостатнім.

Раніше стало відомо, що можна уникнути раку підшлункової залози, якщо скинути зайву вагу. Вчені з США з’ясували, що особи з надмірною вагою більше ризикують померти від раку підшлункової залози, ніж люди з нормальним індексом маси тіла.