Запальне захворювання кишечника може порушити психічне здоров’я – дослідження

Науковці з’ясували, що близько 30% пацієнтів із запальним захворюванням кишечника (ЗЗК) відчувають депресію та тривогу. Розрив зв’язку між кишечником та мозком може бути пов’язаний із психічним здоров’ям. Про це пише видання Medical News Today з посиланням на дослідження вчених у журналі Science.Біль та дискомфорт, які виникають у людей при певних хронічних хворобах, підвищують ризик розвитку психічних захворювань. Директор з досліджень та інновацій у Crohn’s & Colitis Foundation в Нью-Йорку, доктор Джерард Хоніг зазначив, що з’являться більше прямих доказів біологічного зв’язку між запальним захворюванням кишечника та нервово-психічними хворобами.

У новому дослідженні на мишах вчені виявили, що запалення у кишечнику може закрити ключові ворота вісі у системі кишечник-мозок, яка контролює обмін сигналами між кров’ю та спинномозковою рідиною (CSF).

Під час випробування стало відомо, що закриття шлюз між спинномозковою рідиною та кров’ю порушує пам’ять та викликає тривогу.

«Ми спостерігаємо, що закриття судинного сплетення ізолює мозок і призводить до тривожної поведінки та дефектів епізодичної пам’яті», – пояснила співавторка дослідження з Університету Humanitas та лікарні Humanitas у Мілані,  докторка Марія Решіньо.

Дослідники дійшли висновку, що можна розробити методи лікування, які відновлюють здоровий зв’язок між кишечником і мозком, але для цього необхідно провести випробування на людях.

Нагадаємо, що науковці виявили новий вірус LOVEphage у кишечнику, який може впливати на стан здоров’я людини.

Раніше американські дослідники з’ясували, що мікробіом кишечника може впливати на схуднення людини. Вчені виявили генетичні ознаки у мікробіомі кишечника, які свідчать про втрату ваги після зміни способу життя.