В Україні змінено стандарти акредитації медзакладів в частині профілактики інфікування

В країні незабаром зазнають змін стандарти акредитації закладів охорони здоров’я. Оновлення стосуються частини профілактики інфікування, повідомляє пресслужба Центру громадського здоров’я МОЗ України.У ЦГЗ зазначили, що головною підставою стало ухвалення нових вимог до запровадження профілактики інфекцій та інфекційного контролю, епіднагляду за інфекційними захворюваннями, які пов’язані з наданням меддопомоги та адмініструванням антимікробних препаратів.

Керівники закладів охорони здоров’я та фахівці, які є членами акредитаційних комісій, мають звернути увагу, що у новій редакції викладений розділ 7 «Санітарно-епідеміологічне благополуччя». Тепер він має назву «Профілактика інфекцій та інфекційний контроль». Суттєво переглянутий розділ 15 «Хірургія, анестезіологія та інтенсивна терапія (реанімація)». Повідомляється, що точкових змін зазнали розділи 10, 16, 18, 24 та 27.

У ЦГЗ наголосили, що також змінилася форма № 008/о «Журнал запису оперативних втручань у стаціонарі», у яку додано чек-лист Всесвітньої організації охорони здоров’я «Контрольний перелік заходів щодо забезпечення безпеки в операційній».

Зазначається, що відкориговані наступні документи для приведення у відповідність із нововведеннями: Стандарт інфекційного контролю для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на туберкульоз; Заходи та Засоби щодо попередження інфікування при проведенні догляду за пацієнтами; Порядок проведення епідеміологічного нагляду за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи; Перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення.

Раніше у Міністерстві охорони здоров’я роз’яснили, як працюватиме нова система громадського здоров’я. В Україні з 1 липня в усіх регіонах запрацювали Центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ).