ВООЗ попередила про новий вірус, який не вдасться стримати

Світ може очікувати на появу нового вірусу, поширення якого не вдасться стримати. Про це заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адхан Гебрейесус під час зустрічі міністрів охорони здоров’я та фінансів країн «Великої двадцятки», передає Главком.Гебрейесус зазначив, що необхідно винести уроки з пандемії коронавірусної інфекції, щоб підготуватися до наступної.

«З біологічної точки зору безперечно те, що колись з’явиться інший вірус, який ми просто не зможемо стримати», – пояснив він.

Гендиректор ВООЗ наголосив, що світовій спільноті необхідний новий фінансовий механізм для протидії пандеміям. Повідомляється, що для цього може бути створена рада з фінансування боротьби із загрозами в галузі охорони здоров’я та підписана угода про боротьбу з пандеміями.

За словами Гебрейсуса, мета вакцинувати від COVOD-19 щонайменше 40% населення кожної країни світу до кінця року є досяжною, але держави мають діяти відповідно до своїх заяв. Він закликав країни, які вже досягли такого показника, зокрема членів «Великої двадцятки», віддати пріоритет міжнародному механізму COVAX та африканському фонду Avat.

Раніше директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханс Клюге заявив, що вже у 2022 році світ може вийти з пандемії, але коронавірус не закінчиться. Щоб епідемія не повторилася, охорона здоров’я має відігравати першочергову роль у кожній країні.

Нагадаємо, що Велика Британія створить групу експертів, які будуть вивчати питання, пов’язані з готовністю світу до нових пандемій. Команда буде сформована в межах організації G7 за участю фармацевтичних компаній AstraZeneca, Pfizer і Johnson&Johnson.

Також стало відомо, що головна інфекціоністка, заслужена лікарка України Ольга Голубовська попередила про появу нового небезпечного вірусу у найближчі сім років. Вона наголосила, що в природі наразі домінують вірусні інфекції.