Науковці проаналізували ризик неврологічних ускладнень після інфікування COVID-19 та вакцинації

Вчені з’ясували, що ризик розвитку неврологічних ускладнень був вищим у людей із позитивним результатом тесту на COVID-19, ніж у тих, хто отримав вакцину від коронавірусу. Про це пише видання Medical News Today з посиланням на дослідження науковців у журналі Nature Medicine.

Британські вчені нещодавно завершили велике популяційне дослідження, де порівняли ризик неврологічних ускладнень в осіб з SARS-CoV-2 з тими, які нещодавно отримали першу дозу COVID-вакцин AstraZeneca або Pfizer/BioNTech.

Під час випробування дослідники проаналізували ризик виникнення рідкісних неврологічних ускладнень, які можуть бути пов’язані із використанням вакцин проти COVID-19, включаючи поперечний мієліт, синдром Гієна-Барре та параліч Белла.

Вчені з Оксфордського університету дослідили реальні дані з понад 32 мільйонів медичних записів вакцинованих людей в Англії. Ці дані включали два мільйони людей із позитивним результатом тесту на SARS-CoV-2 – з них близько 90% отримали позитивний тест до щеплення.

Фахівці розрахували ризик розвитку неврологічних ускладнень протягом 28 днів після введення першої дози вакцин AstraZeneca або Pfizer/BioNTech або протягом 28 днів після позитивного результату ПЛР-тесту на COVID-19

Результати показали підвищений, але низький ризик синдрому Гієна-Барре та паралічу Белла після першої дози вакцини AstraZeneca. Також спостерігався підвищений, але низький ризик геморагічного інсульту після першої дози препарату Pfizer/BioNTech.

Автори дослідження оцінили 60 додаткових випадків геморагічного інсульту на десять мільйонів осіб, які отримали вакцину Pfizer/BioNTech, та 123 додаткові випадки енцефаліту, менінгіту та мієліту на десять мільйонів осіб з інфекцією SARS-CoV-2.

Повідомляється, що вони також проаналізували 38 додаткових випадків синдрому Гієна-Барре на 10 млн осіб, які отримують вакцину Oxford/AstraZeneca, та 145 додаткових випадків на 10 млн людей після позитивного тесту на СOVID-19.

Використовуючи набір даних з Шотландії, вчені змогли повторити ключовий висновок, що використання вакцини AstraZeneca було пов’язане з підвищеним ризиком синдрому Гієна-Барре. Зазначається, що ці результати передбачають більший ризик розвитку неврологічних ускладнень після інфікування коронавірусом, ніж після будь-якої вакцини.

Одна з авторів роботи, професорка з Ноттінгемського університету у Великій Британії Керол Коупленд зазначила, що в цілому, результати дослідження показують, що ризики госпіталізації з ускладненнями нервової системи, пов’язаними з COVID-19, вищі за ризики, пов’язані з вакцинацією проти коронавірусу.

Вчені наголосили, що необхідно провести подальшу роботу для вивчення зв’язку між вакциною AstraZeneca та синдромом Гійєна-Барре. Вони припускають, що антитіла проти вакцини можуть реагувати на компоненти периферичних нервів.

Раніше стало відомо, що Європейське агентство з лікарських засобів включило синдром Гієна-Барре до переліку рідкісних побічних ефектів вакцини проти коронавірусу Janssen.