Оплата за вакцинацію від COVID-19 у Програмі медичних гарантій

Вакцинація проти COVID-19 є безоплатною, адже вакцини оплачені з державного бюджету, тобто коштом платників податків або ж доставлені в Україну завдяки ініціативі COVAX чи закуплені за кошти міжнародних донорів. Робота медичних працівників, задіяних у процесі вакцинації, також оплачується. Для цього медичний заклад має укласти відповідний договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Про це йшла мова під час брифінгу НСЗУ 4 листопада 2021 р.

Пакет вакцинації проти COVID-19

У Програмі медичних гарантій–2021 передбачений окремий пакет вакцинації проти COVID-19, а бюджет на вакцинацію становить 1,5 млрд грн.

За даними Міністерства охорони здоров’я, на 1 листопада понад 10 млн пацієнтів отримали одну дозу вакцини від ковіду і понад 7,5 млн отримали дві дози.

Наразі в Україні 1174 медичні заклади мають договори з НСЗУ на проведення вакцинації проти COVID-19. Із них 65 приватних та 14 фізичних осіб — підприємців (ФОП).

Усього з початку вакцинальної кампанії від коронавірусу НСЗУ виплатила понад 397 млн грн за проведення щеплення. Цю суму отримали 1174 медичні заклади.

Лідерами з вакцинації від ковіду є такі регіони:

  • місто Київ отримало за вакцинацію понад 62 млн грн;
  • Дніпропетровська обл. — понад 37 млн грн.

Найбільші виплати отримали такі медзаклади:

  • Тернопільський центр первинної медико-санітарної допомоги — понад 3,1 млн грн;
  • Центр первинної медико-санітарної допомоги Житомирської міськради — понад 2,8 млн грн;
  • Центр первинної медико-санітарної допомоги Печерського району Києва — понад 2,6 млн грн.

Вакцинацію проводять мобільні команди або команди, які безпосередньо працюють в пунктах щеплень. Вони отримують оплату за фактичну кількість провакцинованих осіб: 25 грн — за першу дозу введеної вакцини і 60 грн — за другу. Інформацію про вакцинацію медики вносять до електронної системи охорони здоров’я і тільки на підставі цієї інформації НСЗУ платить закладам за умови, що медичні записи внесені без помилок.

Бюджет Програми медичних гарантій на вакцинацію проти COVID-19 спрямовують на організацію процесу вакцинації та оплату роботи команд із вакцинації. Водночас забезпечення вакцинами не входить у цю статтю витрат, оскільки медзаклади забезпечуються вакцинами з іншого бюджету — за рахунок централізованих закупівель.

Зобов’язання медичних закладів

Медичні заклади, які укладають договір на вакцинацію проти COVID-19, зобов’язуються працювати так.

Для початку медичні працівники повинні поінформувати людину щодо процедури вакцинації та отримати її інформовану згоду — документ, який кожен підписує перед щепленням.

Потім медичний працівник проводить медичний огляд та опитування, щоб виявити протипоказання, з’ясувати схильність до алергії.

Після цього консультують щодо подальших дій та можливих побічних реакцій.

Лише тоді можна безпосередньо провести вакцинацію з дотриманням вимог інфекційної безпеки.

Протягом 30 хв після щеплення за пацієнтом спостерігають, щоб зафіксувати несприятливі події після імунізації в разі їх виявлення.

Факт вакцинації реєструють в електронній медичній картці пацієнта.

Якщо вакцина дводозова, медпрацівники повідомляють пацієнту час і місце наступного щеплення, у разі потреби допомагають із реєстрацією на наступний візит.

Наголошуємо, що відсутність декларації з сімейним лікарем конкретного медичного закладу або її відсутність узагалі не є підставою для того, щоб людині відмовили у вакцинації від COVID-19.