Ляшко попередив, що світу загрожує «постантибіотикова ера»

Кожного року у світі помирає близько 700 тисяч людей внаслідок інфікування бактеріями, стійкими до антибіотиків. Про це заявив під час брифінгу очільник МОЗ Віктор Ляшко.При втраті контролю над призначенням лікування антибіотиками цифра може збільшитися в рази та сягнути 10 млн летальних випадків щороку вже через три десятки років.

За словами Віктора Ляшка, це не картина з фільму жахів. Він спрогнозував настання «постантибіотикової ери» – часів, коли антибіотики перестануть працювати.

«Будь-яка хвороба, що сьогодні при правильному та виваженому лікуванні антибіотиками проходить майже непомітно, цілком реально може стати смертельно небезпечною», – сказав очільник МОЗ.

Він повідомив, що на фоні епідемії коронавірусної хвороби фіксується чергове зростання продажу та використання антибактеріальних лікарських засобів.

Представник МОЗ наголосив, що антибактеріальні препарати не активні щодо вірусів, у тому числі вірусу Sars-Cov-2. «Ковід, як і будь-яка інша вірусна інфекція, не є прямим показом для призначення антибіотиків. Призначення антибактеріальної терапії пацієнтів з ковідом виправдане лише при наявності ознак приєднання бактеріальної інфекції, а встановлення цих ознак – це прерогатива лікаря», – підкреслив Ляшко.

Дослідники виявили, що коктейль з антибіотиків та фагів допоможе у боротьбі з антибіотикорезистентністю.