На Прикарпатті спіймали лікарку, яка за 2,5 тис. грн вносила дані про COVID-вакцинацію

Служба безпеки України викрила схему махінацій із даними про отримання антиковідного щеплення. Правоохоронці встановили, що лікарка вносила неправдиву інформацію в систему охорони здоров’я «eHealth», пише УНН.
В Івано-Франківській області спіймали лікарку, яка заробляла 2,5 тисячі гривень COVID-сертифікатах. Фото з сайту Trend.at.

В СБУ повідомили, що схему організувала заступниця директора одного з комунальних медзакладів в Івано-Франківській області. До неї зверталися особи, які не хотіли робити щеплення, однак бажали мати сертифікат в «Дії».

Слідство встановило, що лікарка не робила людям щеплення, одна вносила факт вакцинації в електрону систему «eHealth», використовуючи програму Medics. Вакцину, яку не використала, списувала. Попередньо встановлено, що за свої послуги медпрацівниця отримувала 2,5 тисячі гривень з однієї людини.

Під час обшуку в її кабінеті правоохоронці вилучили оргтехніку, яка використовувалася в у налагодженій схемі, журнал обліку щеплених осіб, а також іншу документацію.

Наразі планується оголосити медпрацівниці про підозру за ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України. Зазначається, що слідчі дії ще тривають. Після встановлення осіб, дані яких лікарка встигла внести в систему, Служба безпеки ініціюватиме анулювання отриманих ними сертифікатів про COVID-вакцинацію.

Нагадаємо, нещодавно в СБУ повідомили, що в Україні підробка і торгівля документами, що підтверджують вакцинацію, набула масового явища, а ціни на сертифікати знижуються.

Слід зазначити, що фальшування, а також торгівля ковідними документами, практикується не тільки в Україні, а й в інших країнах світу. Так, у Нідерландах нещодавно спіймали двох помічниць лікаря, які збували COVID-сертифікати через Інтернет.