ПОЗИЦІЯ ЩОДО ОБОВ’ЯЗКОВОСТІ ВАКЦИНАЦІЇ ГРОМАДЯН ВІД COVID-19

Ніхто не може здійснювати політичного, соціального чи іншого тиску, а також дискримінації, у разі відмови від вакцинації, – наголошується у резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Відповідно до вимог статей 4 та 12 Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, держава може встановлювати тільки такі обмеження прав, які визначаються законом, визнає право кожної людини на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я та вживає заходи для повного здійснення цього права, включаючи ті, які є необхідними для запобігання і лікування епідемічних та інших хвороб і боротьби з ними.

Урядом та Міністерством охорони здоров’я України внесено зміни до низки нормативно-правових актів з питань, пов’язаних з обов’язковою вакцинацією проти COVID-19.

Зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2021 № 1096 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236» (далі – Постанова № 1236) встановлено, що підлягають відстороненню від роботи працівники та державні службовці, обов’язковість профілактичних щеплень проти COVID-19 яких визначено переліком, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 04.10.2021 № 2153 (далі – Наказ № 2153), які відмовляються або ухиляються від проведення таких профілактичних щеплень.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.10.2021 № 2362 «Про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках» з Дорожньої карти вилучено положення щодо добровільності вакцинації проти COVID-19 для усіх груп населення та професійних груп.

У зв’язку з ухваленням вказаних нормативно-правових актів, на адресу Уповноваженого вже надійшло понад тисячу двісті звернень громадян, у яких порушуються питання щодо обов’язкової вакцинації проти хвороби COVID-19.

Реалізація положень Постанови № 1236 зі змінами та Наказу № 2153 в межах чинного законодавства на практиці можуть призвести до порушення права на добровільність вакцинації проти COVID-19 та права на працю вказаних працівників.

З метою забезпечення реалізації прав громадян на працю та добровільність профілактичного щеплення, Уповноважений звернулася до Прем’єр-міністра України з пропозицією розглянути питання щодо можливості дистанційної роботи відповідно до статті 60-2 КЗпП України для працівників та державних службовців, для яких вакцинація проти COVID-19 визначена обов’язковою, а також щодо визначення обмежень прав, гарантованих Конституцією України на працю, освіту, вільне пересування, свободу та особисту недоторканість та на охорону здоров’я, наділення органів влади відповідними повноваженнями, виключно законами України.

Крім того, з метою надання правової оцінки процедури відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників і державних службовців, направлено запити до Міністерства економіки України, Державної служби України з питань праці.

Уповноважений закликає громадян України убезпечити себе та своїх рідних від тяжких ускладнень від COVID-19 та відповідально поставитись до проведення вакцинації проти гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.