Акція «Протестовані = загАРТовані» нагадала про важливість тестування як дієвого способу профілактики ВІЛ/СНІД

1 грудня, у Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІД, відбулася акція «Протестовані = загАРТовані». Її учасники – представники урядових і міжнародних організацій,  активісти й пацієнти – нагадали українцям про важливість регулярного тестування на ВІЛ та своєчасного початку лікування — антиретровірусної терапії (АРТ).

“Раннє виявлення вірусу означає вчасне потрапляння під медичний нагляд і початок лікування. Повністю вилікуватися неможливо, проте є сучасна антиретровірусна терапія, яка гарантує повноцінне та здорове життя всім людям із ВІЛ. Держава закуповує такі ліки власним коштом. Так само безоплатно можна й перевірити свій статус. Я закликаю всіх українців бути пильними до свого здоров’я й регулярно проходити тестування на ВІЛ. Адже це є ознакою турботи про своє здоров’я і здоров’я тих, хто поруч», – говорить Ірина Руденко, генеральна директорка Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ.

В Україні живе 251 168 людей з ВІЛ. Але кожна третя ВІЛ-позитивна людина досі або не знає свій ВІЛ-статус, або залишається поза межами медичного нагляду і, відповідно, не отримує лікування.

Регулярне тестування на ВІЛ/СНІД «загАРТовує» від багатьох негативних наслідків цієї хвороби, в першу чергу, від її поширення та розвитку. Пацієнти з БО «100 % життя» презентували формулу, яка, на їхню думку, може зупинити епідемію ВІЛ/СНІД: «Протестовані — загАРТовані». Формулою вони поділились з усіма учасниками акції, перенісши її на медичні маски, які отримали всі присутні.

«За час пандемії коронавірусу ми всі звикли носити маски. Це найдієвіша профілактика від COVID-19. Однак ми все ще забуваємо, що однією з найкращих профілактик від пандемії ВІЛ є регулярне тестування та вчасний прийом антиретровірусної терапії (АРТ) в разі виявлення вірусу імунодефіциту. Тому формула «протестовані = загАРТовані» має зупинити епідемію ВІЛ/СНІД та стати частиною культури турботи про своє здоров’я», — зазначив Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації БО «100 % Життя».

Попри те, що вакцини від ВІЛ не існує, можна залишатись стійким до цієї хвороби. І тестування є першим кроком, аби продовжувати повноцінне життя: мріяти про майбутнє, створювати сім’ю та народжувати дітей навіть за умов позитивного статусу. Людина може розпочати прийом антиретровірусної терапії, відтак вірус імунодефіциту не розвиватиметься в її організмі.

На акції учасникам запропонували замовити оральний тест на ВІЛ, який можна пройти самотужки. Такий тест не потребує зайвих зусиль, а кожен українець може замовити його собі додому поштою.

Подібні акції пройшли цього дня в усіх регіонах України.

Довідка про епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні (за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України):

  • Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб.
  • Кожна третя ВІЛ-позитивна людина досі або не знає свій ВІЛ-статус, або залишається поза межами медичного нагляду і, відповідно, не отримує лікування (АРВ-терапію).
  • За оціночними даними, на початок 2020 року в Україні проживає 251 168 людей з ВІЛ.
  • Станом на 1 жовтня 2021 року 129 022 ВІЛ-позитивних українців отримують лікування АРВ-терапією (тоді як ще у 2009 році — лише 15 871 особа). Терапія дозволяє людям із ВІЛ жити.
  • Основним шляхом передачі ВІЛ залишається статевий — 71 % гетеросексуальний контакт, 3 % гомосексуальний (серед вперше зареєстрованих у 2019 році).
  • Вчасне діагностування ВІЛ-статуса та початок лікування гарантує можливість довгого повноцінного життя.
  • Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним. Швидкий тест на ВІЛ можна пройти у свого сімейного лікаря.
  • Безкоштовно замовити оральний тест на ВІЛ додому чи знайти найближчий до вас пункт тестування можна за посиланням.