В Україні запускають фармацевтичне страхування

Підписано меморандум про впровадження пілотного проєкту.

У Рівному, Сумах, Запоріжжі, Одесі, Харкові та Києві запускаються пілотні проєкти із фармацевтичного страхування. Відповідний меморандум для їх впровадження підписали в Міністерстві охорони здоров’я України 7 грудня 2021 р.

Коментар Віктора Ляшка

«За оцінками МОЗ, щорічно українці залишають в аптеках близько 60 млрд грн, і понад 50% з них витрачають на ліки без доведеної ефективності та за необґрунтованими призначеннями.

Пілотний проєкт з фармацевтичного страхування — це можливість зменшити фінансове навантаження на сімейний бюджет за рахунок добровільного медичного страхування.

Є ліки, що не входять до програми «Доступні ліки», та вартість яких не відшкодовується за програмою реімбурсації, і саме завдяки добровільному страхуванню можна отримати компенсацію на ліки, які призначаються під час амбулаторного лікування», — зазначив міністр охорони здоров’я В. Ляшко

Як відбуватиметься реалізація проєкту

У закладах охорони здоров’я міст, що беруть участь у пілотних проєктах, лікарі уже мають доступ до системи фармацевтичного страхування. Для того щоб взяти участь у проєкті, пацієнт має придбати страховий поліс та сповістити про це свого лікаря. Пацієнт сплачуватиме 120 грн на місяць та отримає можливість використати страхову суму у 20 тис. грн у разі призначення йому ліків, що не входять до програми «Доступні ліки», та вартість яких не відшкодовується за програмою реімбурсації.

Щоб отримати ліки за страховкою у разі хвороби, пацієнт приходить до лікаря, обстежується, отримує рецепт на ліки. Препарати, які входять у програму фармацевтичного страхування, автоматично бронюються в аптеці. Пацієнт отримує повідомлення з інформацією про аптеку, в якій можна забрати ліки. Оплата ліків страховою компанією відбувається автоматично, без залучення пацієнта або лікаря.

Проєкт є контрольованим, рецепти виписуються лише на міжнародні непатентовані найменування препаратів (МНН). Вибір торгової назви автоматизований та діє за принципами доступності та ціни. Умови проєкту роблять неможливим призначення ліків, які не передбачені клінічними протоколами.

Щоб реалізувати цей проєкт, Міністерство охорони здоров’я, Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, Національна асоціація страховиків України, Ліга страхових організацій України, Асоціація «Страховий бізнес», а також АТ «ПриватБанк» уклали меморандум про співпрацю в галузі добровільного медичного страхування витрат населення, пов’язаних із забезпеченням лікарськими засобами та медичними виробами.

Наразі формується робоча група для відпрацювання питань та рішень, які можуть виникнути в процесі реалізації проєкту.

Меморандум має відкриту форму — до нього можуть приєднатися інші учасники, які готові розвивати медичні сервіси в Україні.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2021 р. програма «Доступні ліки» розширилася: тепер до програми реімбурсації включено 466 лікарських засобів для лікування серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, профілактики інсультів та інфарктів, бронхіальної астми, епілепсії, розладів психіки та поведінки. Цього року в програмі «Доступні ліки» вже компенсовано 963 млн грн за погашені рецепти.