«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів №13

МІФ №1:Людям, які перехворіли на COVID-19, не потрібно вакцинуватися

Користувачі поширюють відеоролик, де стверджується, що людям, які перехворіли на COVID-19, не потрібно вакцинуватися – у них високий рівень антитіл, який нібито захищає їх від повторного зараження. «Для чого потрібно робити щеплення, якщо достатньо антитіл. Ці люди не заражаються надалі. У нас навіть статистика показує близько 1% повторної захворюваності», – говорить автор відеоповідомлення.

ФАКТ: Наявність антитіл від COVID-19 свідчить про те, що людина перехворіла на цю хворобу. На сьогодні невідомо, який поріг захисту антитіл або ж скільки часу їм потрібно, щоб ослабити вірус. Дослідження CDC показує, що невакциновані люди, які вже перехворіли на COVID-19, мають ймовірність повторного зараження у 2,34 разу вищу, ніж повністю вакциновані.

Більше інформації тут: ​​https://bit.ly/3GIHzbO

МІФ №2: «Всесвітній уряд» підготував «таємну» пандемічну угоду та нові епідемії

«Всесвітній уряд створив секретну пандемічну угоду», – у соціальних мережах масово поширюється двогодинне дезінформаційне відео, сповнене конспірології та теорій змови про коронавірус і «закулісне керівництво світом».

ФАКТ: Ніякої «секретної пандемічної угоди» не існує – це теорія змови, не підкріплена фактами. Конспірологи, не розібравшись у темі, вигадали «таємну угоду, якої немає у відкритому доступі». Такого документа немає у принципі, а фейк ґрунтується на темі засідання держав-членів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо протидії пандемії.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3IKU60h

МІФ №3: Білл Гейтс стоїть за появою штаму «Омікрон» в Африці

У соціальних мережах поширюється нова конспірологічна теорія, в якій філантропа Білла Гейтса звинувачують у «створенні» нового штаму коронавірусу «Омікрон» в Африці «шляхом вакцинації» проти COVID-19. Гейтс, як стверджується в таких постах, причетний до «існування тактичного плану поширення пандемії на планеті з усіма наслідками – вакцинацією та ідентифікацією».

ФАКТ: ​​Вакцинація проти COVID-19 не є причиною мутації вірусів. До постів про фейковий зв’язок вакцинації з новим штамом також додається уривок відео з коментарем Білла Гейтса, який нібито «доводить» ці тези. Ролик – частина  його виступу на форумі Bloomberg New Economy, який проходив у Сінгапурі в листопаді 2021 року. Відео не перекладене з англійської мови, аби ще більше ввести в оману прихильників антивакцинації. Іронія полягає в тому, що адепти «всесвітньої змови» поширюють саме той уривок виступу Гейтса, в якому він розмірковує про небезпеку антивакцинаторського руху та про величезну кількість конспірології, що виникла навколо його персони і вакцин проти COVID-19

Більше про цей міф тут:https://bit.ly/3ynt2j1

 

МІФ №4: У чоловіків, яких вакцинували від COVID-19, виявили мертві сперматозоїди

У мережі поширюється інформація про те, що після вакцинації від COVID-19 у чоловіків було виявлено мертві сперматозоїди. Пояснюється це тим, що нібито спайковий білок із вакцин здатний прикріплюватися до поверхні сперми. Він нібито може знищити сперму, змінити її ДНК, а також здатний проникнути у піхву та матку. Деякі користувачі посилаються на недавнє дослідження, яке нібито доводить згубний вплив вакцинації від COVID-19 на фертильність чоловіків.

​​ФАКТ: Наразі немає доказів того, що вакцини від COVID-19 провокують проблеми з фертильністю у чоловіків або впливають на зміну будь-якого параметра сперми. У дослідженні, на яке посилаються користувачі, йдеться не про вплив вакцини від COVID-19, а про вплив вірусу SARS-CoV-2 на чоловіче репродуктивне здоров’я.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3e5bQpf

 

МІФ №5: Медсестра зі Словенії викрила змову, що стоїть за вакцинацією від COVID-19

Поширюють інформацію про те, що у Словенії «всі політики та магнати» замість вакцини від коронавірусу нібито отримали плацебо. Про це, за словами користувачів, повідомила «старша медсестра Університетського медичного клінічного центру в Любляні. За її словами, цифра 1 на флаконі з вакциною та в COVID-сертифікаті європейського зразка означає, що людина отримала «плацебо, фізіологічний розчин» замість справжнього препарату. «Номер 2 – класичний флакон з РНК. Номер 3 – стрижень РНК, який містить ген онкології, пов’язаний з аденовірусом, що сприяє розвитку раку», — пишуть автори публікацій.

ФАКТ: Цифрові позначення у COVID-сертифікатах Євросоюзу є номером версії цього електронного документа. Число «01» обов’язково наявне у всіх цифрових COVID-сертифікатах європейського зразка. Крім того жінка, яка викриває «змову», не є медсестрою Університетського медичного клінічного центру в Любляні і ніколи там не працювала.

Більше у спростуванні: ​​https://bit.ly/3GIgFkp