Посадовий оклад керівника закладу охорони здоров’я не перевищуватиме розмір середньої зарплати медпрацівників більш як на 60% — постанова Кабміну

15 грудня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою ліквідовує диспропорцію між розміром оплати праці медпрацівників і керівників закладів охорони здоров’я. Її розробило Міністерство охорони здоров’я на виконання Указу Президента України.

Постанова набуває чинності з 1 січня 2022 року.

Відповідно до постанови, посадовий оклад керівника не може перевищувати розмір середньої заробітної плати медпрацівників закладу охорони здоров’я більш як на 60 %. Також керівники будуть зобов’язані диференціювати рівень заробітної плати працівників з урахуванням їхньої кваліфікації, обсягів, складності, відповідальності та умов виконуваної роботи.

«Сьогодні розмір посадового окладу керівника може до 10 разів перевищувати мінімальний посадовий оклад лікарського складу колективу. Така ситуація демотивує колектив працювати далі. Тому тепер керівники закладів охорони здоров’я будуть мотивовані вживати заходів для підвищення заробітної плати своїм працівникам”, — сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Довідка:

З моменту реорганізації закладів охорони здоров’я — бюджетних установ — у комунальні некомерційні підприємства (далі — КНП) вони отримали статус повноцінних суб’єктів господарювання. Це мало сприяти збільшенню їхньої господарської та фінансової самостійності.

У КНП організація оплати праці та створення умов праці належить до сфери договірного регулювання і здійснюється на основі системи колективних договорів, галузевої та відповідних регіональних угод, а також Генеральної Угоди. Нерівномірний та нераціональний розподіл доходів КНП призводить до відсутності та нехтування з боку керівників закладів охорони здоров’я механізму розподілу стимулюючих виплат, встановлення рівня преміювання між керівним та іншим персоналом, незабезпечення диференціації заробітної плати та справедливого співвідношення залежно від обсягів, складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника.

Для врегулювання цього МОЗ також розпочав роботу над розробленням галузевої угоди.