В Україні виявлено ще 5 випадків COVID-19 штаму «омікрон»

Станом на 28 грудня 2021 р. в Україні виявлено 5 нових випадків захворювання на коронавірус штаму «омікрон».

Подробиці

Нагадаємо, що перший випадок підтвердили 18 грудня у Головній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я за допомогою секвенатора, 5 нових — в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського.

Таким чином, загалом виявлено 6 випадків захворювання, викликаних штамом «омікрон». Два випадки виявили у мешканців Києва та два — у мешканців Київської обл., по одному — у Львові та Дніпрі. Серед хворих 2 жінки та 4 чоловіки. Троє осіб повернулися з-за кордону (перебували у Німеччині, Польщі та Об’єднаних Арабських Еміратах). Перший пацієнт переніс хворобу легко та вже отримав негативний результат тестування.

Наразі триває епідеміологічне розслідування нових випадків та обстеження контактних осіб.

Для мінімізації ризиків інфікування новим штамом Міністерство охорони здоров’я радить утриматися від поїздок в країни, де поширений штам коронавірусу «омікрон».

МОЗ нагадує, що ефективними профілактичними заходами проти будь-яких штамів коронавірусу залишаються використання захисних масок, дотримання дистанції та регулярне миття рук.

Система моніторингу

Зараз в Україні діє система моніторингу поширення різних штамів коронавірусної хвороби. Також функціонує система направлення на секвенування зразків із так званих кластерів, тобто тих районів, де фіксуються значні спалахи захворюваності. Йдеться також про осіб, які повернулися з-за кордону, та тих, хто має атиповий перебіг захворювання. Тобто держава має всі потужності для виявлення штаму «омікрон».

З 3 грудня Україна запровадила обов’язкову самоізоляцію для осіб, які повернулися з країн, де стрімко поширюється новий штам коронавірусу «омікрон». Йдеться про Південно-Африканську Республіку, Республіку Ботсвана, Зімбабве, Намібію, Королівство Лесото, Королівство Есватіні, Республіку Мозамбік, Республіку Малаві.