З 1 січня у стаціонарах вестимуть облік споживання антибіотиків

З 1 січня 2022 р. заклади охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, розпочнуть ведення обліку загального споживання антимікробних препаратів із груп спостереження та резерву протягом року.

Які препарати підлягають моніторингу?

Антибіотики групи спостереження — це лікарські засоби, які широко застосовуються для лікування бактеріальних інфекцій у якості першої та другої лінії терапії.

Надмірне та нераціональне застосування цих препаратів призводить до розвитку антибіотикорезистентності та змушує лікарів призначати антибіотики з групи резерву.

Антибіотики групи резерву — це лікарські засоби «останньої надії», які використовують для лікування вкрай тяжких бактеріальних інфекцій, коли інші антибіотики виявилися неефективними.

Досить часто ці препарати є більш вартісними та більш токсичними, ніж засоби першої лінії терапії. Антибіотики групи резерву варто обирати лише в останню чергу.

Навіщо це потрібно?

Якщо ми втратимо дієві антибіотики, то в майбутньому не зможемо лікувати бактеріальні інфекції. Для того, щоб зберегти ефективність антибіотиків, ми маємо відмовитися від надмірного та нераціонального їх застосування.