Медики, комунальники та представники органів місцевого самоврядування мають щепитися від COVID-19 до 31 січня

31 січня 2022 р. набуває чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 30 листопада 2021 р. № 2664, який розширив перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19. Згідно з наказом до списку тих, хто підлягає обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, додаються наступні категорії працівників:

  • органи місцевого самоврядування;
  • заклади охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;
  • комунальні підприємства, установи та організації.

Працівники цих установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. Ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплення від коронавірусної хвороби та медичний висновок на підтвердження цього.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко обґрунтував необхідність розширення переліку професій, для яких вакцинація проти COVID-19 є обов’язковою, очікуванням наприкінці січня нової хвилі COVID-19 внаслідок поширення варіанту «омікрон» SARS-CoV-2. Масове щеплення має на меті зниження ризику ускладненого перебігу SARS-CoV-2, та, таким чином, зниження частоти госпіталізацій та рівня летальності населення. Такої ж думки дійшло Агентство з безпеки здоров’я Великої Британії, яке нещодавно опублікувало звіт, відповідно до якого ризик потрапити до лікарні у разі інфікування варіантом «омікрон» SARS-CoV-2 виявився нижчим на 81% за умови отримання трьох доз вакцини проти невакцинованих. В Україні всім громадянам надана можливість щепитися індивідуально або організовано в будь-якому пункті чи центрі вакцинації. Детальний перелік місцезнаходження та контактів пунктів та центрів вакцинації можна знайти на сайті vaccination.covid19.gov.ua/list.