«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів

МІФ № 1. Вчені у Швеції довели, що вакцини від COVID-19 виснажують імунну систему

Низка сайтів, а також користувачі Facebook стверджують, що «результати досліджень шведських учених виявили серйозні проблеми, пов’язані з вакцинацією». Серед таких проблем зазначаються виснаження імунної системи, відсутність захисту від коронавірусу, загострення хронічних захворювань та зростання рівня смертності вакцинованих осіб проти невакцинованих.

ФАКТ. Шведські вчені аналізували тривалість захисного ефекту від вакцинації проти COVID-19. Про виснаження імунної системи в дослідженні не згадується.

 

МІФ № 2. Австралійський політик Марк Макговен інсценізував вакцинацію від COVID-19

У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що Прем’єр-міністр австралійського штату Західна Австралія Марк Макговен вдавано отримав бустерну дозу проти COVID-19. Такого висновку користувачі соціальних мереж дійшли на підставі наявності світлини в акаунті Макговена у Твіттері. Особливістю фотозйомки стала відсутність в кадрі голки від шприца.

ФАКТ. Марк Макговен щепився бустерною дозою вакцини від COVID-19 наприкінці грудня 2021 р. Для щеплення був використаний безпечний шприц, голка якого ховається після використання в кольоровий ковпачок, який багато користувачів соцмереж визнали за ковпачок на голці. Переконатися в цьому можна, передивившись відеозапис щеплення Прем’єр-міністра Макговена.

МІФ № 3. Внутрішні органи щепленої проти коронавірусу людини, яка померла від будь-яких причин, інфіковані білковими шипами

Група користувачів у соціальних мережах діляться посиланням на дослідження, яке не просто доводить неефективність вакцинації проти COVID-19, а й свідчить про гіперімуногенність вакцини, яка нібито інфікує внутрішні органи людини білковими шипами. Такі висновки робляться на підставі аналізу результатів аутопсії чоловіка з будинку для похилих людей, який отримав одну дозу вакцини Pfizer.

ФАКТ. ​​Один з авторів дослідження, доктор Торстен Хансен, вважає такі висновки, пов’язані з науковою статтею, маніпулятивними та далекими від принципу доказовості. Вказане дослідження проводили з певною метою, яка не пов’язана з вакцинацією проти COVID-19.

МІФ № 4. У Вашингтоні створено «ковід-табори», де тримають родинами

У соціальних мережах поширюється хибна інформація про подання до Конгресу США законопроєкту, який дозволяє затримання нещеплених сімей. У дезінформації стверджується, що Рада охорони здоров’я штату Вашингтон нібито запропонувала внесення правок до законів, які дозволять «ув’язнення мешканців віком від 5 років, які відмовилися від щеплення, у Центрах тримання під вартою проти COVID-19 (ковід-табори)». Автори подібних дописів спираються на «правки» WAC 246-100-040.

ФАКТ. Рада охорони здоров’я штату Вашингтон не вносила зміни до чинних протиепідемічних заходів, які передбачають правила ізоляції та карантину. Однак під час засідання було розглянуто можливість нової редакції документів про перешкоджання поширенню ВІЛ/СНІД.

МІФ № 5. Вакцинація проти COVID-19 пов’язана з підвищенням ризику внутрішньоутробної смерті плода

Поширюється інформація про підвищення ризику внутрішньоутробної смерті плода після вакцинації вагітних. Користувачі спираються на дані, зібрані системою VAERS, та на результати попереднього дослідження, яке свідчить про коливання сукупної частоти мимовільних абортів в межах 82–91%.

​​ФАКТ. Під час проведення численних досліджень підвищення ризику мимовільних абортів в когорті щеплених проти COVID-19 вагітних не виявлено. Дані Центрів з лікування та профілактики інфекційних захворювань (CDC, США) свідчать, що частота викиднів у щеплених вагітних залишається в межах середніх показників популяції.