МОЗ представило бачення системи охорони здоров’я до 2030 р.

Над формуванням проєкту Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 р. фахівці МОЗ спільно з провідними спеціалістами та міжнародними експертами працювали останні 4 міс.

Документ передбачає, що в найближчі 8 років у центрі всієї системи охорони здоров’я мають бути людина та її потреби. Головним чином Стратегія спрямована на те, аби кожен українець якомога довше не ставав пацієнтом.

Зниження малюкової смертності, збільшення тривалості життя мінімум на 3 роки, підвищення рівня вакцинації населення, забезпечення якісною амбулаторною та стаціонарною медичною допомогою, безперебійний доступ населення до сучасних і безпечних лікарських засобів — про ці та інші ключові пріоритети йде мова в проєкті майбутньої Стратегії.

Успішне втілення Стратегії у життя базується на формуванні 3-річних планів. Наразі МОЗ вже працює над створенням плану виконання Стратегії на 2022 р.

Усього в Стратегії закладено 5 напрямків розвитку системи охорони здоров’я.

  1. Врядування у сфері охорони здоров’я.
  2. Універсальне охоплення послугами охорони здоров’я.
  3. Громадське здоров’я, готовність та реагування на надзвичайні ситуації.
  4. Залученість людей та громад.
  5. Кадрові ресурси системи охорони здоров’я.

У найближчі 2 тиж до проєкту Стратегії прийматимуться пропозиції та зауваження від зацікавлених сторін. Після цього документ буде фіналізовано та передано для громадського обговорення та погодження із центральними органами виконавчої влади. Потім проєкт Стратегії буде винесено на розгляд Кабінету Міністрів.