«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів №19

МІФ №1: Новий сорт бавовни стерилізує населення

На різних маргінальних сайтах, а також користувачами у соцмережах поширюється новий міф. Автори заявляють, що в США начебто було схвалено новий генетично модифікований сорт бавовни «як потенційне вирішення проблеми голоду серед людей», і це розпочне процес «стерилізації населення Землі за допомогою ГМО».

ФАКТ: Численні дослідження не підтвердили припущення, ніби продукти ГМО здатні несприятливо впливати на показники фертильності та провокувати безпліддя.

Більше інформації тут: https://bit.ly/32tbTJ1

 

МІФ №2: Вакцина від грипу в 5,5 разів підвищує ризик захворювання на респіраторні інфекції

Поширюють інформацію про те, що вакцина від грипу нібито у 5,5 разів підвищує захворюваність на респіраторні інфекції. На підтвердження своїх слів користувачі посилаються на дослідження, яке начебто доводить зростання кількості випадків респіраторних інфекцій серед вакцинованих від грипу дітей.

ФАКТ: Наукові дослідження свідчать, що вакцина проти грипу знижує ризик зараження, тяжкість захворювання і рівень госпіталізацій та не збільшує загрозу розвитку респіраторних інфекцій. Цифра «5,5 разів» була отримана способом довільної антинаукової інтерпретації даних дослідження щодо наслідків вакцинації і не має під собою жодного наукового підґрунтя.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3nYdWMW

 

МІФ №3: AstraZeneca і «Спутник Лайт» – це однакові вакцини

З’явилася інформація про те, що вакцини від COVID-19 «Спутник Лайт» і AstraZeneca – це начебто одна й та ж вакцина. Як доказ користувачі показують зображення таблиці, нібито взятої з офіційного сайту Міністерства охорони здоров’я Росії. У таблиці вказано, що AstraZeneca проводить дослідження препарату «Спутник Лайт».

ФАКТ: AstraZeneca і «Спутник Лайт» – це дві різні вакцини з різним складом. Користувачі соціальних мереж неправильно інтерпретували дані. AstraZeneca виступила як замовник досліджень на ефективність та сумісність із вакциною «Спутник Лайт».

Більше про цей міф тут: https://bit.ly/32tzh9k

 

МІФ №4: У Канаді розглядають позов проти ВООЗ та Давоса щодо злочинів проти людяності

У мережі розповідають, що Верховний суд Канади начебто прийняв і вже почав розглядати «глобальний позов про злочини проти людяності», пов’язані з COVID-19 – такий собі “Нюрнберг-2”. У таких повідомленнях йдеться про те, що у позові начебто зібрано докази ненадійності ПЛР-тестів, що вакцини є частиною генетичних експериментів, та підтвердження брехливості статистики про смертність від COVID-19. Над цим позовом працювали аж  “понад 1000 юристів і 10 000 медичних експертів”.

ФАКТ: Ні Верховний суд Канади, ні суд Онтаріо не стали розглядати «глобальний позов про злочини проти людяності».  Що ж до Верховного суду Канади, то там навіть не приймали такого позову. «Я можу підтвердити, що цього позову в Верховному суді Канади не існує і що суд не ухвалював жодних рішень із цього приводу», – заявив представник судового органу.

Більше у спростуванні: ​​​​https://bit.ly/3rMbKcf

МІФ №5: Літаки розпорошують із повітря COVID-19 – є “фотодоказ” омікрону в мішках

З літаків навмисно розпорошується новий штам COVID-19 «омікрон» – пишуть дезінформатори в мережі. На підтвердження цього користувачі публікують фотографії мішків, на яких написано Omikron. «От і те, чим нас запилюють чи обприскують із повітря літаки-хімтрейли. Бацила-реактив «омікрон», фото зроблено в аеропорту Чеського міста Кбеле», – йдеться у публікаціях.

​​ФАКТ: На світлині зображено мішки з компаундом виробництва компанії Omikron, назва якої співзвучна з назвою нового штаму COVID-19. Компаунд — високомолекулярні ізоляційні матеріали, які складаються із суміші різних речовин (смол, бітумів, ефірів целюлози). Цей матеріал використовується для потреб автомобільного, побутового та технічного ринків. Компаунди застосовують для герметизації блоків та вузлів радіоелектронних пристроїв, які працюють в умовах високої вологості.

Більше у спростуванні:https://bit.ly/3Iy6XlB