Місцева влада не має стояти осторонь у питанні виплат зарплат медикам – Олексій Яременко

Заклади охорони здоров’я, які з об’єктивних причин не спроможні забезпечити виплату нової базової зарплати медикам, отримають дофінансування за спеціальним пакетом від Національної служби здоров’я. Таким чином головна стаття витрат буде покладена на плечі державного бюджету. Однак, місцева влада теж має не стояти осторонь, а активно включатися в процес забезпечення медпрацівників  ринковими зарплатами. Про це під час зустрічі з представниками Асоціації міст України сказав заступник міністра охорони здоров’я Олексія Яременко.

«Сьогодні ми всі маємо об’єднати зусилля заради того, аби вже за січень кожен лікар та медсестра, на яких розповсюджується ухвалена Урядом постанова, отримали базову заробітну плату. З боку держави буде окремий пакет НСЗУ  для лікарень, які не можуть самостійно забезпечити нові зарплати медикам. Проте органи місцевого самоврядування, зі свого боку, теж мають вкладати кошти в свої лікарні. Тому що маємо випадки, коли медзаклад обслуговує пацієнтів з кількох громад, а кошти в заклад не вкладає жодна з них», – зазначив Олексій Яременко.

Допомога лікарні з боку місцевої влади, це не благодійність, а в першу чергу інвестиція у розвиток медичного закладу. Саме сучасний медзаклад, забезпечений необхідним обладнанням, має можливість законтрактуватися на більшу кількість пакетів за програмою медичних гарантій та отримати більше коштів від Національної служби здоров’я.

Окрім того, на місцевій владі лежить відповідальність за обрання та призначення керівників медичних закладів. А після того як лікарні стали самостійними підприємствами, саме керівник медзакладу розпоряджається всіма коштами та вирішує, який відсоток з них буде спрямовано у зарплатний фонд.

Нагадаємо, напередодні заступник міністра охорони здоров’я повідомив, що на всі медичні заклади, які отримають додаткове фінансування від держави на виплату заробітних плат, чекатиме перевірка Держаудитслужби. Остання буде з’ясовувати, наскільки ефективно керівництво лікарні розпоряджається коштами та який відсоток від загального бюджету спрямовує на заробітну плату медикам.