Причина низьких зарплат медиків — неякісний менеджмент

Заява Олексія Яременка, заступника міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції

85% лікарень на Київщині мають у своїх бюджетах необхідні кошти, аби забезпечити виплату нової заробітної плати медичним працівникам. Васильківська центральна районна лікарня теж належить до цього переліку. Про це в рамках робочого візиту на Васильківщину повідомив заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко.

Зокрема, у 2021 р. заклад отримав від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) майже 120 млн грн, з яких 28,5 млн грн — кошти за стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19.

Минулого року середня місячна зарплата лікаря у Васильківській районній лікарні становила понад 14 500 грн, медичної сестри — близько 13 500 грн.

Заява Олексія Яременка

«Питання виплат нової базової зарплати медичним працівникам сьогодні надзвичайно гостро постає в кожному регіоні України. Тому ми все частіше спілкуємося віч-на-віч з медичними колективами в регіонах, аби зрозуміти їх потреби та запевнити, що гарантована Урядом зарплата в 20 000 та 13 500 грн буде нарахована кожному лікарю та медсестрі закладу охорони здоров’я. Насправді вже можемо дійти висновку, що найчастіше проблема нестачі грошей на зарплати полягає не в недостатньому фінансуванні, а в неякісному менеджменті. Лікарні, на чолі яких стоять ефективні менеджери, вже спроможні забезпечити гідні зарплати медикам», — заявив О. Яременко.

Заступник міністра нагадав, що ті медичні заклади, які неспроможні власним коштом забезпечити зарплату на рівні не менше 20 000 грн для лікарів та 13 500 грн для медичних сестер, отримають дофінансування за спеціальним пакетом НСЗУ. Однак на кожну таку лікарню чекатиме перевірка Державної аудиторської служби України, яка з’ясовуватиме, куди і як заклад витрачав кошти.