В Україні зменшилася кількість виявлених онкозахворювань

У 2020 р. кількість виявлених в Україні пацієнтів з онкологічними захворюваннями була майже на 20% меншою, ніж у 2019 р. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда під час брифінгу на Форумі онкопацієнтів.

Коментар Олександра Комаріди

«Зараз в Україні з онкологічними хворобами живуть 1,2 млн осіб. За даними Національного канцер-реєстру, у 2020 р. на рак захворіло понад 110 тис. українців, із них майже 10 тис. — у Києві, — зазначив Олександр Комаріда. — На початок 2021 р. кількість виявлених в Україні нових випадків онкологічних захворювань у 2020 р. на 19,5% менша, ніж у 2019 р., хоча у попередні роки подібна різниця була мінімальною».

За словами першого заступника міністра, оскільки 2020 р. був повністю присвячений пандемії COVID-19, істотно зменшилася кількість звернень до закладів охорони здоров’я пацієнтів з онкологічними захворюваннями.

Проєкт Національної стратегії

«Зараз ми фіналізуємо роботу над Національною стратегією контролю онкозахворювань до 2030 р. Після цього сформуємо групу, яка напрацює дорожню карту впровадження стратегії, та розпочнемо системну роботу за цим напрямом. Рак — це одна з найпоширеніших причин смерті в Україні, тому ми мусимо зробити так, щоб якомога раніше виявляти захворювання та розпочинати лікування, незалежно від ситуації з іншими хворобами в Україні», — підсумував Олександр Комаріда.

Форум онкопацієнтів — це всеукраїнський щорічний захід, організаторами якого виступає Фонд підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family. Вперше форум відбувся у 2019 р.