«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів №21

МІФ №1: Штам «Омікрон» переважно інфікує тричі вакцинованих людей – італійська професорка

У соціальних мережах поширюється відео, на якому професорка Анна Тереза ​​Паламара, директорка департаменту інфекційних захворювань італійського Національного інституту здоров’я в ефірі телеканалу TG5 нібито визнала, що штам «Омікрон» здебільшого в Італії вражає тричі вакцинованих людей.

ФАКТ: Цитата італійської професорки Анни Паламари була вирвана з контексту. Професорка наголошує, що важких форм захворювання COVID-19 поменшало, тому що в Італії штамом «Омікрон» здебільшого заражені вакциновані люди. Саме вакцинація, за її словами, стає бар’єром для серйозного захворювання. Однак це речення користувачі соцмереж навмисно вирізали з оригінального відеоролика, щоб довести так звану неефективність та небезпеку вакцин від SARS-CoV-2.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3B5DqNJ

МІФ №2: мРНК-вакцини від COVID-19 завдають непоправної шкоди здоров’ю дітей

Користувачами соцмереж розповсюджується інформація про небезпечність вакцин від COVID-19 для дітей. Нібито мРНК-вакцини «призводять до непоправних ушкоджень в організмі дитини», «змінюють генетичний код дитини» та «викликають ураження мозкової тканини, нервової системи, серцевого м’яза, судинної та репродуктивної систем». Джерелом таких тверджень стало відео з американським біохіміком Робертом Мелоуном.

ФАКТ: За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, схвалені вакцини від COVID-19 є безпечними та ефективними для зниження ризику захворюваності серед дітей і підлітків. Також ВООЗ закликає країни враховувати переваги імунізації дітей та підлітків під час розробки програм вакцинації проти COVID-19.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3ry26ez

МІФ №3: У Китаї підліток помер одразу після третьої дози Sinovac

Розповсюджується інформація про те, що нібито в Китаї підліток отримав третю дозу вакцини «Коранавак» (Sinovac) від COVID-19, внаслідок чого «помер за декілька хвилин». Як доказ наводять відео, на якому можна побачити як людині, що лежить на підлозі, намагаються надати медичну допомогу.

ФАКТ: Насправді людина на відео померла під час тренування. За попередніми даними, у неї не витримало серце.

Більше про цей міф тут: https://bit.ly/3Lfnopb

МІФ №4: Бельгійський біолог розкриває технологію «піару пландемій»

Поширюється нова конспірологія на тему пандемії COVID-19. Цього разу «доказом» того, що пандемія була вигадана, називають уривок лекції провідного бельгійського біолога Марка ван Ранста в Chatham House. У ній учений нібито пояснює, «як ошукали все населення Бельгії під час свинячого грипу». «Людям вселяли страх, публікували нічим не обґрунтовані показники смертності, маніпулювали через ЗМІ», – йдеться у ролику.

ФАКТ: Під час своєї лекції ван Ранст розповідав, як йому вдалося впоратися із комунікаційною кризою під час спалаху свинячого грипу в 2009 році. Ван Ранст навпаки говорив про те, наскільки важливо вести спокійну комунікацію з чіткими поясненнями, щоб зайве не нервувати населення.

Більше у спростуванні: ​​​​https://bit.ly/34Nx3mc

МІФ №5: Десятки тисяч громадян ЄС померли через побічні ефекти вакцини, – депутат Європарламенту Колакушич

Поширюють відео звернення хорватського депутата Європарламенту Мислава Колакушича до президента Франції Еммануеля Макрона. Колакушич стверджує, що «десятки тисяч громадян померли через побічні ефекти вакцини» від COVID-19, а обов’язкові щеплення нібито є смертною карою та її виконанням для багатьох громадян ЄС. Хорватський депутат називає джерелом цієї інформації Європейську організацію охорони здоров’я (EMA).

​​ФАКТ: Твердження про «десятки тисяч» жертв вакцинації COVID-19 у Євросоюзі є брехнею, наголошує Європейська організація охорони здоров’я. Такі фейки базуються на неправильній інтерпретації відомостей європейської бази даних EudraVigilance, які не свідчать про доведений причинно-наслідковий зв’язок між прийомом медичних препаратів і несприятливою подією після нього.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3uyPTbq