15 лютого — Міжнародний день онкохворої дитини.

Щороку у світі рак діагностують у 300 000 дітей. За даними Національного канцер-реєстру, щороку в Україні діагностують близько 1000 нових випадків онкологічних хвороб у дітей.
Рак у дитячому віці, як правило, неможливо попередити. Так само, як і визначити причини його виникнення. Основним методом зниження рівня захворюваності є рання діагностика. Вона має важливе значення за всіх обставин та підвищує показники виживання в пацієнтів із різними видами раку.
Для Міністерства охорони здоров’я та Програми медичних гарантій один із пріоритетів роботи — раннє виявлення та лікування онкологічних захворювань у дітей.
▪Тариф на діагностику та хімієтерапевтичне лікування онкозахворювань у дітей збільшився на 40%.
▪Тариф на діагностику та хімієтерапевтичне лікування онкогематологічних захворювань (лейкемії, лімфоми) збільшився на 37 %.
▪За 2021 рік вдалося зробити 77 трансплантацій кісткового мозку дітям, цього року вже здійснено 8 трансплантацій.
▪На фінальному етапі затвердження перебуває Національна стратегія контролю онкологічних захворювань до 2030 року.
▪#МОЗ через централізовану закупівлю забезпечує 100% потреби в ліках за напрямом «Лікарські засоби та медичні вироби для лікування дітей з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями»: у 2021 році було проведено закупівлю 134 позицій на суму 222 388 497 грн.
Про залишки ліків та терміни очікуваних постачань можна дізнатися за допомогою чат-бота ДП «Медзакупівлі України»➡ https://t.me/medpro_ukraine_bot
Пам’ятайте, що рак — не вирок. За умови своєчасного виявлення та правильного лікування хворобу можна здолати.