Як зміняться умови щодо ліцензування медичної практики

Зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, які днями ухвалені Урядом, стосуються зобов’язання медичних закладів упродовж 5 міс почати роботу в електронній системі охорони здоров’я, якщо цього не було зроблено раніше.

Урядом ухвалено зміни до Ліцензійних умов, відповідно до яких усі заклади охорони здоров’я, які провадять медичну практику, зобов’язані вносити первинну облікову медичну інформацію в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). Наразі ЕСОЗ об’єднує дані понад 34 млн пацієнтів та 5,5 тис. медичних закладів, незалежно від форми власності. Враховуючи, що до ЕСОЗ уже внесено понад 700 млн медичних записів, питання безпеки зберігання персональних даних було вирішено згідно з міжнародними стандартами. Повний перехід до цифрового ведення документації медичного характеру відбуватиметься поступово, з внесенням відповідних змін до нормативно-правових актів. Наразі в законодавстві України прописана обов’язкова вимога про ведення первинної облікової медичної інформації в електронному вигляді.

«Заклади охорони здоров’я всіх форм власності повинні вносити базові медичні записи в ЕСОЗ. Це дозволить зберігати необхідну медичну інформацію про пацієнта в єдиному місці — електронній медичній картці. Таким чином, усі медичні заклади, незалежно від форми власності, працюватимуть у рівних умовах, а пацієнт завжди матиме доступ до своєї електронної медичної карти», — розповіла заступник міністра Марія Карчевич. 

Правила ведення первинної облікової медичної документації залишаються незмінними і регламентуються чинними наказами МОЗ та/або нормативно-правовими актами.