Інформаційна гігієна

Від початку війни українці перебувають під впливом великої кількості інформаційних повідомлень, які постійно оновлюються та часто публікуються без жодної цензури. Через це громадяни можуть відчувати сум і пригніченість, які впливають на нашу поведінку, спілкування з рідними, спроможність спати. Тому важливо контролювати вплив інформаційних повідомлень.
Деякі практичні поради ?
1️⃣ Обмежуйте вплив:
Переглядайте стрічки новин та/або свої акаунти в соціальних мережах лише 2-3 рази на день. Уникайте звички тягнутися до свого телефону/планшету зранку та перед сном, оскільки це час, коли ми почуваємося найуразливішими.
2️⃣ Будьте взірцем для наслідування:
Маленькі діти поводяться, наслідуючи дорослих. Якщо дорослі постійно переглядають телефон/планшет, діти переймають таку поведінку і поводять себе так само. Показуйте своїм малюкам приклад безпечного користування соціальними мережами.
3️⃣ Вимкніть сповіщення:
Ви продовжите отримувати інформацію, але для цього вам потрібно буде спеціально зайти в додаток та прочитати повідомлення.
4️⃣ Розмістіть телефон в іншій кімнаті:
Ви все одно зможете почути дзвінок телефону або отримати повідомлення, але вам доведеться фізично встати та підійти, аби отримати доступ до телефону. Це допоможе вам не «сіпатися» після кожного сповіщення та не перевіряти оновлень стрічки новин.
5️⃣ Виділіть час для спілкування з рідними:
Обговоріть зі своїми близькими те, що ви прочитали, поділіться своїми емоціями та думками щодо того, що ви можете зробити.
6️⃣ Намагайтеся висипатися:
Якщо вам важко заснути або ви постійно просинаєтесь, скористайтесь вправами з посібника для доброго самопочуття, які допоможуть вам заспокоїтись аби заснути. Посилання на посібник тут ?: https://cutt.ly/IDT7Cbo
7️⃣ Дійте:
Діяти – це потужний спосіб подолати почуття безсилля та тривоги. Це те, що дає відчуття контролю та є корисною стратегією боротьби зі стресом. Використайте те, що добре виходить у вас або вашої дитини. Все, що ви маєте натхнення робити, може допомогти іншим, хто переживає труднощі під час війни.
❗️Пам’ятайте, ваше ментальне здоров’я у ваших руках.