Віктор Ляшко: На Чернігівщину доставлено понад 2 млн ліків

Чернігівщина, яка однією з перших взяла на себе російський удар, оговтується після відходу окупантів. Зокрема, до регіону активно доставляється медична гуманітарна допомога та розпочато роботу з відновлення  медичних закладів. Про це під час робочого візиту до лікарень Чернігова повідомив Віктор Ляшко.

За його словами, російські війська свідомо завдавали руйнувань медичній системі в регіоні. Протягом місяця російські агресори нещадно випускали снаряди по медзакладах. Їхні бомби влучили в Чернігівську міську опорну лікарню, Фтизіопульмонологічний центр та Кардіологічний центр.  Однак, попри те що медзаклади зазнали значних руйнувань, лікарі продовжували оперувати постраждалих та боролися за життя кожного українця.

Також весь цей час окупанти блокували проїзд гуманітарних конвоїв, які доставляли ліки в регіон.

«Нині ми робимо акцент на забезпеченні Чернігівщини необхідними медикаментами. Також нещодавно ми доставили потужні генератори для лікарень Чернігова та області. З початку війни в область передано близько двох мільйонів одиниць лікарських засобів та майже мільйон одиниць витратних матеріалів. А ще понад п’ять тисяч інструментів та більш ніж чотири тисячі одиниць необхідного медичного обладнання», — розповів міністр охорони здоров’я.

Також до Чернігівщини, яка під час окупації перебувала фактично без зв’язку, доставлено 22 термінали StarLink. Завдяки їм лікарні завжди матимуть безперебійний доступ до супутникового інтернету.

За словами Віктора Ляшка, уряд вже направив з резервного фонду перший мільярд гривень на відбудову звільнених від російських військ територій. З них 250 млн грн — Чернігівській області. Кошти будуть спрямовані на ремонт інженерних мереж і відновлення тепла, газу, води, електроенергії. Також кошти спрямовуватимуть на розбирання руйнувань, ремонт покрівель, заміну вікон і дверей, ліквідацію вибоїн на дорогах та інші першочергові потреби комунальної інфраструктури регіону.

Розпорядником коштів будуть військово-цивільні адміністрації в кожній області. З боку уряду координуватиме процес Міністерство розвитку громад та територій.