Ще 24 харків’ян вдалося евакуювати із зон бойових дій на лікування в Німеччину

Міністерство охорони здоров’я України у рамках співпраці з Європейською Комісією забезпечило медичну евакуацію ще 24 пацієнтів із Харкова та Харківської області.

Відправлення на лікування за кордон постраждалих від військової агресії рф українців здійснюється практично щодня. Евакуюють як дорослих, так і дітей із комбінованими пораненнями, опіками, мінно-вибуховими травмами та іншими важкими захворюваннями, які наразі лікувати в Україні складно.

Завдяки співпраці МОЗ України та Європейської Комісії за активного сприяння обласних військових адміністрацій і медзакладів, підтримці Державної прикордонної служби України і Державної міграційної служби України через систему екстреного реагування Євросоюзу оперативно визначають профільну спеціалізовану клініку в одній із країн ЄС для лікування і реабілітації українців.

Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через львівський медичний хаб до аеродрому в Польщі. Далі естафету підхоплюють повітряні госпіталі. Черговий «медичний конвой» з Харкова вже прибув на спеціалізоване лікування до Німеччини.

Цього разу для евакуації пацієнтів до провідних клінік було задіяно медичний потяг «Лікарів без кордонів», 24 бригади екстреної медичної допомоги, у тому числі 14 зарубіжних,   літак-госпіталь Luftwaffe з Німеччини.

Як відомо, Харківщина постійно зазнає ударів з боку російської загарбницької армії. У регіоні зруйновано багато житлових будинків, об’єктів інфраструктури, навчальних закладів, пошкоджені всі лікарні.

Це приклад одного з ефективних напрямків евакуації пацієнтів, коли Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської Економічної Зони. Далі МОЗ контактує з клінікою та узгоджує етапи і маршрути безпечного медичного транспортування.