Світовий банк підтримує Україну на шляху відбудови медичної галузі та впровадженні новітніх технологій

У рамках 75-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я українська делегація на чолі з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком провела зустріч із представниками блоку Світового банку з питань здоров’я, харчування та глобального фінансового механізму.

Основну увагу сторони приділили питанням відновлення України, яке наразі на порядку денному як всередині країни, так і в наших партнерів.

«Все, що ми робили до цього для збільшення тривалості життя українців, зараз, на жаль, під загрозою через повномасштабне вторгнення рф в Україну, — зазначив очільник МОЗ. — Тому в рамках відновлення медичної складової ми пропонуємо застосовувати інноваційні проєкти, які повинні змінити світ і уяву в медицині; технології, які будуть змінювати свідомість, а не тільки вигляд лікарні».

МОЗ вже розпочало створення плану розвитку та відновлення зруйнованих закладів охорони здоров‘я та відбудови медичної галузі загалом. При цьому нова мережа медзакладів формуватиметься з урахуванням кращих європейських стандартів і практик. Лікарні будуватимуться відповідно до принципу госпітальних округів та поділятимуться на надкластерні, кластерні, загальні та пункти первинної медичної допомоги.

Це надає Україні шанс нарешті створити мережу лікарень, яка відповідає потребам і викликам сьогодення та спроможна надавати населенню весь спектр якісних медичних послуг.

Приємно, що наші міжнародні партнери, зокрема Світовий банк, висловлюють свою підтримку та готові допомагати нам в цьому.

Нагадаємо, що відновлення медичної інфраструктури вже розпочалася у певних областях України, які постраждали від окупації чи/та нападів російських військових. Наразі роботи з відновлення ведуться вже у КиївськійСумській та Чернігівській областях.