Проєкт “МІСЯЦЬ ЗДОРОВ’Я”: підводимо підсумки

Вже п’ятий “Місяць здоров’я” завершився у Івано-Франківській міській територіальній громаді, який цьогоріч тривав з 10 жовтня  до 4 листопада.

У міських закладах здійснювали комплексні профілактичні огляди всіх бажаючих. На базі лікарських амбулаторій працювали виїзні медичні бригади лікарів гінекологів, терапевтів, хірургів, кардіологів, урологів, сімейних лікарів та лаборантів.

З нових обстежень цьогоріч додався огляд окуліста в офтальмологічному центрі “Гіппократ”. Центр переїхав до нас з Сєверодонецька. На огляд до фахівців звернулись 100 жінок, 42 чоловіків та 26 дітей. У центрі зазначили, що їм вдалося врятувати око літньої жінки, в якої виявили катаракту.

Спеціалісти клініки здоров’я шкіри “БРАСС” виявили чотири випадки меланоми. Серед них у двох дівчат віком 20 та 7 років – їх прооперували.

Також можна було звернутись за консультацією до психолога в центр підтримки постраждалим у війні «Безпечне місце». В даному центрі на Січових Стрільців, 18 щодня можна прийти на розмову з психологом та юристом.

Отож, з 10 жовтня  до 4 листопада, було оглянуто близько 2 тис. жінок, з них – 71 підлітків, більше 230 жінок – у віці 18-24 роки, майже тисяча жінок – у віці 55 років і старші тощо.

Проведено 160 УЗД молочних залоз та 1280 УЗД органів черевної порожнини, зроблено понад 1500 цитологічних досліджень та  128 мамографії.  Виявлено близько 30 випадків підозри на онкопатологію, також 30 пацієнток скеровано на лікування у Міський клінічний перинатальний центр.

Також виявлено 15 випадків вагітності.

Показники профілактичних візитів чоловіків  під час «Місяць здоров’я» дещо нижчі: оглянуто 270 чоловіків, з них 38 – у віці 18-24 роки, 43 – у віці 45-55 років, 110 – у віці 55 років і старші.

Проведено 74 УЗД передміхурової залози, 124 УЗД органів черевної порожнини для чоловіків. Виявлено 2 випадки захворювання репродуктивних органів у чоловіків, а 5 пацієнтів скеровано на стаціонарне лікування у заклади охорони здоров’я.

Загалом проведено 70 електрокардіографій, 100 консультацій інших медичних спеціалістів, 37 додаткових обстежень.

Дякуємо всім, хто підтримав проведення акції, адже профілактика – найкраще лікування!