МОЗ та Світовий банк співпрацюють задля дотримання доброчесності у реалізації спільних проєктів

Представники Міністерства охорони здоров’я України взяли участь у семінарі «Шахрайство та корупція в умовах крихкості, конфлікту та насильства», присвяченому протидії потенційним корупційним ризикам в особливо кризові періоди, такі як війна. Семінар був організований представництвом Світового банку в Україні спільно з представниками офісу віцепрезидента з доброчесності (INT) у Вашингтоні, за участю Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

У заході взяли участь понад 250 представників агенцій та установ, які впроваджують проєкти по всій Україні.

«Завдяки співпраці Міністерства охорони здоров’я та Світового банку спільними зусиллями нам вдається вирішувати вкрай важливі і невідкладні потреби українців у медичних послугах. Ми відновлюємо медичні заклади, забезпечуємо лікарні необхідним обладнанням та прямуємо шляхом зміцнення національної системи охорони здоров’я, враховуючи досвід викликів воєнного часу і кращий міжнародний досвід. Засади реалізації спільних проєктів МОЗ та Світового банку базуються насамперед на принципах прозорості та нульової толерантності до корупції», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я України — координаторка спільних зі Світовим банком проєктів МОЗ України Ірина Микичак.

Експерти Світового банку надали інформацію про найбільш поширені у світовій практиці корупційні діяння та ефективні методи запобігання. Зокрема, поширена практика Світового банку щодо відсторонення компаній, які зарекомендували себе як недоброчесні, від участі у тендерних процедурах банку та його партнерів, а також передачі відповідної інформації компетентним органам країни.

Також присутні визначили, що необхідно дбати про зниження ризиків будь-яких проявів шахрайства та корупції у ході втілення спільних проєктів Світового банку та партнерів, адже від цього залежать показники ефективності та результативності втілення проєктів.

У перспективі для відбудови України всі сторони, залучені в проєкти, що фінансуються Світовим банком, матимуть вищий рівень обізнаності про потенційні ризики та способи запобігання їм. Адже високий рівень доброчесності гарантує не лише ефективне використання коштів, але й високий рівень довіри до уряду, державних органів та держави в цілому.

Завдяки семінару учасники мали змогу оцінити досвід експертів Світового банку в оцінюванні ризиків шахрайства, корупції, змови та примусу, які трапляються у різних країнах, що опинились у кризовій ситуації. Представлений і систематизований досвід запобігання будь-яким проявам недоброчесності буде корисним для застосування в Україні, яка зараз протистоїть зовнішній агресії і як держава продовжує надавати усі основні послуги, в тому числі медичні.

Зазначимо, що контракти, які укладає Міністерство в межах реалізації спільних зі Світовим банком проєктів, містять положення про антикорупційні настанови відповідно до правил закупівель Світового банку для позичальників у рамках фінансування інвестиційних проєктів та керівництва щодо запобігання шахрайству й корупції та їх подолання.