100 медиків «екстренки» пройшли курс інструктора з надання догоспітальної допомоги

В Україні за співпраці МОЗ зі Світовим банком триває розвиток єдиного навчального простору системи екстреної медичної допомоги (далі – ЕМД). Створення такого простору сприятиме модернізації надання ЕМД на догоспітальному етапі, посиленню компетенції медиків та зниженню смертності пацієнтів у невідкладних станах.

«Постійне навчання фахівців “екстренки”, зокрема, відпрацювання практичних навичок, – це можливість зберегти життя наших громадян, – говорить Віталій Крилюк, директор Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України. – Медики отримують надсучасні знання, щоби в умовах війни ще ефективніше рятувати людей різного віку зі складними травмами у критичних станах. А після – навчатимуть своїх колег у регіонах. Це підсилить систему екстреної медичної допомоги і медицини катастроф по всій Україні».

Уже 100 фахівців ЕМД пройшли спеціалізоване навчання у форматі симуляційних тренінгів, яке складалось з двох компонентів: провайдерського і інструкторського.

1. Провайдерський – «Транзиторна програма: менеджмент критичного пацієнта на етапі ЕМД» – 20 днів.  

  • «Менеджмент критичного дорослого пацієнта» – 8 днів.

  • «Менеджмент критичного педіатричного пацієнта» – 5 днів.

  • «Менеджмент пацієнта з травмою» – 5 днів.

  • «Медицина катастроф» – 2 дні.

2. Інструкторський – «Інструктор з надання догоспітальної допомоги»  –  3 дні.

Такий курс пройдуть ще 120 спеціалістів. Кожен учасник після завершення курсу стає сертифікованим інструктором із надання догоспітальної допомоги і може навчати своїх колег на базі навчально-тренувальних відділень центрів «екстренки» у кожному регіоні.

Крім того, триває розроблення навчального онлайн-курсу для медиків. Охопити таким навчанням планується близько 25 тисяч працівників системи екстреної медичної допомоги. За успішно пройдене навчання їм будуть нараховані бали професійного розвитку.

Курс складатиметься з компонентів транзиторної програми, яку проходили інструктори, і буде розділений на дві частини: теоретичну та практичну. Теоретична частина буде розміщена на онлайн-платформі, в неї будуть включені відеолекції, майстер-класи, методичні матеріали та тестові завдання, які потрібно проходити протягом всього курсу після кожної лекції. Переглянути матеріали можна буде у будь-який зручний час. Після проходження онлайн-частини медикам потрібно відпрацювати практичні навички із підготовленими інструкторами на базі навчально-тренувальних відділів регіональних центрів ЕМД.

Окремим напрямом роботи є розвиток навичок медицини катастроф для порятунку постраждалих від російських атак. Для членів команд медицини катастроф розроблено окремі навчальні програми, адже їхня робота складається не лише з надання екстреної медичної допомоги, а й з технічних особливостей надання медичної допомоги на території, де зруйнована медична інфраструктура.

Нагадаємо, нещодавно Кабмін затвердив зміни, які сприятимуть розвитку медицини катастроф за світовими стандартами.