Як реабілітують пацієнтів із опіками?

Повномасштабна війна росії проти України суттєво збільшила кількість людей, які потребують лікування опікових травм та послуг із реабілітації. До побутових травм додались обпалені реаліями бойових дій військовослужбовці та цивільні. Всі вони мають отримати від держави не лише медичну допомогу, але й якісну та ефективну реабілітацію.

Опікова травма – складне ушкодження, яке потребує негайного спеціалізованого втручання. Лікування в таких випадках поєднується з тривалим, складним та довгим процесом комплексного відновлення людини. Адже, з одного боку, пацієнти потребують психологічної підтримки, а з іншого – повернення втрачених фізичних функцій.

Основна мета реабілітаційної допомоги, яка надається людям із опіками, – дати шанс на повноцінне життя. І хоча в ряді випадків не йдеться про повне відновлення навичок і функцій, фахівці з реабілітації мають зробити все від них залежне задля того, щоб пацієнт повернув здатність до самообслуговування, спроможність повноцінно працювати й відпочивати.  Водночас якісна допомога відіграє надзвичайно важливу роль у менеджменті утворення рубців, правильному позиціонуванні й зменшенні набряків.

Час початку реабілітації – надзвичайно важливий. Відновлення людини з опіковою травмою має починатись ще в гострому періоді. В ідеалі – якомога раніше після стабілізації стану пацієнта, в тому ж медичному закладі, в який його було доставлено. На цьому етапі правильна та ефективна допомога передбачає спільну роботу лікарів комбустіологів, які спеціалізуються на опіках, анестезіологів (для адекватного знеболення) та фахівців з реабілітації.

Дослідження показали, що ранній початок позиціонування кінцівок, правильне накладення пов’язок, мобілізація та використання ортезів мають позитивний результат для пацієнтів. Цей підхід запобігає розвитку контрактур, що зменшують рухливість суглобів та вторинних ускладнень. Саме тому в переважній більшості випадків реабілітаційний процес розпочинається в операційних та перев’язувальних кімнатах. В цей момент люди знечуленні й не відчувають болю. А отже – не отримують додаткового психологічного навантаження.

Враховуючи складність процесу відновлення пацієнтів із опіками, фахівцям із реабілітації важливо прискіпливо стежити за «червоними прапорцями». Мова, зокрема, про:

  • сильний больовий синдром,
  • інфекцію,
  • компартмент-синдром, під час якого підвищений тиск у м’язових групах призводить до пошкодження нервів та м’язів;

Про будь-які відхилення від норми фахівці з реабілітації мають своєчасно повідомити відповідних лікарів медичного закладу.

На жаль, швидкого та простого процесу відновлення людей із опіковою травмою не існує. Здебільшого реабілітація в подібних випадках починається з першого дня травми й триває аж до періоду дозрівання рубця. Цей процес може тривати роками – на післягострому й довготривалому етапах, що особливо актуально для профілактики контрактур.

Наразі відповідні послуги надають у Львівському ТМО, Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М. І. Пирогова та Київській міській клінічній лікарні №2.

Довідка: всі послуги з реабілітації – безоплатні для людей та повністю покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій.

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має бути мінімум 14 днів із тривалістю процедур від 3 годин на день. За двома напрямами та більше – понад 21 день.

Амбулаторна реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати більше ніж година на добу.

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.