Самолікування: чому краще зупинитись вже зараз

Звідки в інструкціях до застосування лікарських засобів беруться довгі переліки побічних реакцій? Можливо, ви і самі помічали в себе прояви побічних ефектів, навіть не зазначених в інструкції? Чи зупиняло це вас наступного разу купувати ліки без призначення лікаря? Навіть попри можливі  побічні дії?

Ліки є одним з найбільших відкриттів у медичні за останні кілька століть. Доступні сотні фармацевтичних препаратів для полегшення симптомів, лікування захворювань та їх профілактики. Проте більшість ліків, працюючи над досягненням цілей, при їх неправильному застосуванні можуть стати причиною побічних ефектів.

Побічні ефекти — це несподівані та небажані реакції, які в основному виникають через неконтрольоване приймання ліків та самолікування.

Порушення обміну речовин, ураження шкіри, гематологічні порушення, порушення з боку серцево-судинної, дихальної, травної, нервової систем, порушення з боку опорно-рухового апарату, психічні порушення — це лише частина “загроз”, що супроводжуватимуть вас разом із вживанням ліків, що ви самі собі “призначили”.

Зворотним боком медалі нераціонального вживання ліків на сьогодні є антибіотикорезистентність.

Антибіотики є потужними ліками, які знищують бактерії або сповільнюють їх ріст. Деякі люди помилково вважають, що антибіотики лікують будь-які захворювання, у тому числі вірусні. За результатом опитування “Центру громадського здоров’я” в цьому переконані майже 64% українців. Насправді ж антибактеріальні препарати взагалі не діють на віруси, а неправильне та неконтрольоване вживання антибактеріальних препаратів, своєю чергою, призводить до наслідків глобального масштабу, найстрашніший з яких – стійкість бактерій до антибіотиків (антибіотикорезистентність). У результаті збудники бактеріальних інфекційних хвороб перестають реагувати на антибіотики.

Там, де антибіотики можна придбати без рецепта, поява та поширення резистентності погіршується. Стійкість до антибіотиків зростає до небезпечно високого рівня в усіх частинах світу.

Перелік інфекційних хвороб, які важко піддаються або не піддаються лікуванню через антибіотикорезистентність, щороку розширюється. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань (США), щонайменше 2,8 мільйона людей щороку заражаються бактеріями або грибками, стійкими до антибіотиків, і понад 35000 людей помирають у результаті.

Одним із методів запобігання розвитку антибіотикорезистентності у світі є призначення та відпуск ліків за електронним рецептом.  З минулого року зокрема і в Україні запроваджено можливість придбати цей лікарський засіб за електронним рецептом у будь-якій з аптек країни.

Це важливий інструмент не лише для оцінки якості медичної допомоги, це потужний інструмент для відстежування в динаміці споживання антибіотиків, рівня антимікробної резистентності, прогнозування та запобігання появі кризових ситуацій у громадському здоровʼї на основі аналізу сучасних тенденцій.

А з квітня поточного року завдяки впровадженню електронного рецепта на всі рецептурні препарати стало можливим здійснювати відпуск всіх рецептурних лікарських засобів, що допомагає знизити прояви самолікування.

Підходьте до методів лікування розумно та залишайтеся здоровими!