Як зберігати спокій, якщо близькі на фронті

Переживати за близьку людину під час війни – це нормально! Але важливо розуміти, що ви також є частиною підтримки для партнера/партнерки і варто потурбуватись про власний ресурс, щоб ваше спілкування не було тотальною мукою для вас обох. Розуміємо, що легше сказати, ніж зробити, тож зібрали кілька порад, які допоможуть вам наблизитись до стану певного балансу, коли ви зможете жити і рухатись далі.

 

КОНТРОЛЬ

Тривога виникає від неможливості контролювати чи впливати на те, що відбувається з близькою вам людиною, яка знаходиться далеко. Спробуйте контролювати те, що можете:

  • зберіть партнеру/партнерці все, що можливо для відносного комфорту;
  • дізнайтесь номер частини, ім’я та контакти побратимів, командування;
  • домовтесь про дні, коли ви маєте зв’язуватись, а також подальші дії, якщо раптом зв’язок обірвався.

Зважайте, що зв’язку може не бути технічно або людина може загубити телефон під час виконання завдання, і тому важливо не піддаватись паніці щоразу, як абонент  “поза зоною досяжності”.

 

НЕ ВІДКЛАДАЙТЕ СВОЄ ЖИТТЯ

Як би не було тривожно, страшно та незрозуміло, у кожної дорослої людини є свої зобов’язання та своє життя – робота, навчання, волонтерство, друзі, діти. Зосередьтесь на цьому. Будуйте свій маленький світ, поки ваша близька людина захищає країну.

 

ШУКАЙТЕ ПІДТРИМКУ

Просіть про підтримку у близьких, друзів. Звертайтесь до психологів, шукайте людей, які знаходяться в такій самій ситуації, гуртуйтесь з однодумцями! Ви можете знайти контакти безоплатної психологічної допомоги тут або на сайті програми ментального здоров’я «Ти як?» – https://www.howareu.com/

 

КОНТРОЛЬ НАД ТІЛОМ

Будь-які рутинні фізичні вправи та заняття повертають владу і контроль над тілом та можуть допомогти пережити стрес. Вони допомагають «розморозити» тіло, вийти зі стану ступору і відволіктись від думок, переключитись. Це може бути коротеньке тренування, 15-хвилин йоги тощо. Обов’язково додайте прогулянки на природі. Головне – регулярність, це має бути система.

 

АНТИТРИВОЖНІ ВПРАВИ

Усе навколо під час війни може викликати тривогу, яка може переростати в панічні атаки чи тривожний розлад. Майте під рукою вправи, що допоможуть вам заземлитись та відчути себе спокійніше.

Наприклад, вправа «Безпечне місце»:

  • Заплющіть очі та детально уявіть собі безпечне місце, де вам буде комфортно і затишно.
  • Спробуйте почути звуки, які лунають звідти, запахи тощо.

Ця вправа на уяву дозволяє відволіктися від того, що відбувається зараз. Однак її можна виконувати тільки тоді, коли ви перебуваєте у відносній безпеці, адже вам необхідно буде заплющити очі та максимально відсторонитися від усього, що відбувається навколо вас.

За  допомогою дихальних практик можна заспокоїтися, взяти під контроль тривогу та прояви стресу. Ви можете завантажити картки для дихальних вправ авторства психологині Світлани Ройз на телефон і мати їх завжди під рукою https://spilnoteka.org/kartky-dlya-dyhalnyh-praktyk-stabilizacziyi-vdyh-vydyh/ .

 

ПЛАНУЙТЕ

Ніхто не знає, як довго триватиме війна, але людині потрібна мета. Складайте плани на день, тиждень, місяць – на той проміжок часу, на який можете. Обговорюйте плани, щоб зробити їх реальними.  Зараз краще планувати короткостроково, щоб плани були реальними, тож в умовах обставин, що надшвидко змінюються, планувати на довгі дистанції може бути складно. А розчарування від невиконаних справ може посилити сум та тривожність.

 

ДБАЙТЕ ПРО ВЛАСНУ БЕЗПЕКУ

Поки ваша близька людина захищає ваше майбутнє, ви також маєте подбати про власну безпеку. Завжди напоготові має бути наплічник безпеки, ви маєте продумати шляхи евакуації, якщо така знадобиться.

 

Якщо ви іноді втрачаєте сенс, заради чого вам потрібно триматись, згадайте, що ви є світлом та опорою для захисників та захисниць, і вони пішли захищати ваш спокій і майбутнє. Тож варто триматись і знаходити шляхи підтримати себе хоча б заради того, щоб бути підтримкою близької людини, яка на фронті.