Пацієнтів, які проходять реабілітацію, забезпечать допомогою соціального працівника

Наразі соціальний працівник є в складі мультидисциплінарних реабілітаційних команд 14 медзакладів. Кожен з таких фахівців може допомогти пацієнту з відновленням документів, проходженням ВЛК, МСЕК або оформленням довідки про обставини поранення.

Наразі проєкт працює в пілотному режимі на базі 14 медзакладів у різних куточках країни. Ініціатива реалізується за підтримки Програми розвитку ООН в Україні. Очікується, що після завершення «пілоту» та унормування законодавчої бази його буде розширено на всі медзаклади, які мають реабілітаційні пакети НСЗУ.

Всі соціальні працівники, залучені до роботи в реабілітаційних відділеннях, пройшли спеціальні навчальні програми від ПРООН. Тож мають широку експертизу, яка відповідає вимогам пілотного проєкту. Зокрема, вони опанували навички надання:

  • психосоціальної підтримки пацієнтів з видимими та невидимими травмами війни,
  • мотиваційного консультування та етичної комунікації,
  • юридичного супроводу під час оформлення допомоги, запитів тощо.

Залучення соціальних працівників на етапі надання реабілітаційної допомоги забезпечує послідовність та доступність соціальних послуг. Що своєю чергою сприяє ранньому виявленню складних життєвих обставин пацієнта та підвищує ефективність роботи з їх подолання і мінімізації наслідків.

Функціонал соціального працівника доволі широкий й повністю відповідає викликам воєнного часу. Зокрема, такий фахівець може надати пацієнту вичерпну інформацію щодо:

  • соціального захисту. В тому числі про механіку забезпечення допоміжними засобами реабілітації, призначення соціальної допомоги та виплат, отримання соціальних послуг тощо;
  • проходження військово-лікарської комісії (для військовослужбовців) чи медико-соціальної експертної комісії для встановлення групи інвалідності;
  • отримання безоплатної правової допомоги через мережу центрів правової допомоги;
  • алгоритму звернення до центрів зайнятості, можливості соціального супроводу під час працевлаштування та на робочому місці;
  • діяльності реабілітаційних закладів чи фахівців та можливості отримання психологічної допомоги за місцем проживання.

Ще один напрям роботи соціального працівника – перша психологічна допомога. Він може надавати її як пацієнту, так і членам його родини. Також відповідний фахівець може надавати послуги посередництва, представництва інтересів, соціальної та соціально-трудової адаптації.

Станом на початок липня 2023 року, соціальні працівники надали 579 консультацій.

Довідка: ініціатива з залучення соціального працівника до складу мультидисциплінарних реабілітаційних команд впроваджується ПРООН у межах проєкту «Підтримка реабілітації людей з інвалідністю, спричиненою війною», за фінансової підтримки урядів Республіки Корея та Німеччини, а також у співпраці з Офісом Президента, Міністерством соціальної політики та Міністерством охорони здоров’я в Україні.