Пандемія COVID-19 загартувала нашу медичну систему, тепер вона успішно протистоїть викликам війни — Сергій Дубров

У рамках 78-ї сесії Генеральної асамблеї ООН відбулась зустріч високого рівня з питань запобігання пандемії, готовності та реагування на неї. Українську делегацію на зустрічі очолив перший заступник міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров.

За його словами, пандемія COVID-19 стала одним з найбільших викликів для української системи охорони здоров’я. З початку пандемії від COVID-19 померло понад 112 000 українців.

Водночас саме пандемія загартувала нашу медичну систему, і вона змогла вистояти під страшним ударом війни.

«Навіть під час війни уряд України прагне зберегти свою стратегічну спрямованість на посилення спроможності країни у сфері охорони здоров’я, необхідної для зменшення біологічних загроз і підготовки до майбутніх пандемій. Сильне керівництво та скоординовані інвестиції з боку всіх партнерів є важливими для того, щоб допомогти Україні розбудувати стійку систему охорони здоров’я, яка здатна ефективно, комплексно та стійко запобігати, виявляти загрози та реагувати на виклики», — зауважив Сергій Дубров.

Перший заступник міністра розповів представникам міжнародної спільноти про те, як медична система в Україні вже понад півтора року протистоїть викликам війни.

За даними ООН, від початку повномасштабної війни в Україні вже загинули щонайменше 9 000 цивільних громадян та ще щонайменше 20 000 отримали поранення.

Однак фактична кількість жертв серед цивільного населення значно вища, ніж наведена. У ці цифри не враховані випадки, коли людина не змогла отримати необхідну медичну допомогу, коли серце не витримало стресу, коли недосип від повітряних тривог призвів до психічних проблем.

Сергій Дубров також подякував представникам країн та міжнародних організацій, які продовжують активно допомагати медичній системі України протистояти викликам війни.