На Прикарпатті запрацювало сучасне реабілітаційне відділення для дітей

В Івано-Франківській обласній дитячій лікарні відкрили капітально відремонтоване реабілітаційне відділення. Робота мультидисциплінарних реабілітаційних команд медзакладу базуватиметься на сучасних підходах до комплексної та доказової реабілітації. Всі послуги надаватимуться відповідно до світових стандартів. Для пацієнтів вони будуть повністю безоплатні, оскільки покриватимуться НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій.

Новітнє обладнання та технологічне оснащення відділення забезпечили міжнародні партнери. Своєю чергою, Міністерство охорони здоров’я України закрило потребу медзакладу в апаратах штучної вентиляції легень.

Робота реабілітаційного відділення дасть змогу дітям отримати якісні реабілітаційні послуги за такими напрямами:

  • неврологія,
  • захворювання опорно-рухового апарату,
  • психологічна реабілітація дітей вразливих категорій та постраждалих внаслідок війни.

Також у відділенні будуть приймати дітей із захворюваннями нервової системи й проблемами опорно-рухового апарату, які потребують довготривалого відновлення. Мова, зокрема, про:

  • дитячий церебральний параліч,
  • захворювання нервово-м’язового апарату,
  • наслідки черепно-мозкових травм та запальних захворювань,
  • артрози, сколіоз, кіфоз, хворобу Пертеса, плоскостопість, різну довжину кінцівок.

Загалом на Прикарпатті реабілітаційної допомоги потребують понад 7000 дітей. Тож розвиток таких реабілітаційних відділень – надзвичайно важливий напрям роботи. Адже доказову та якісну реабілітацію мають отримати всі пацієнти, незалежно від віку, статі та статусу.

Довідка: Всі послуги з ефективного та дієвого відновлення повністю покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. Для проходження амбулаторної реабілітації вистачить електронного направлення від лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря.

Для проходження стаціонарного відновлення достатньо отримати електронне направлення від лікуючого лікаря. Також послуга доступна в разі переведення з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого.

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із процедурами від трьох годин на день. За двома напрямами та більше — понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу.

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.