А якщо блекаут? Як українські лікарні працюватимуть в умовах відключень світла

Аби у зимовий період медзаклади могли безперебійно працювати та бути стійкими в умовах можливих блекаутів, в Україні продовжують підсилювати лікарні та оснащувати їх генераторами, старлінками, свердловинами, автономними котельнями тощо.

Навіть у критичних умовах, зокрема й при аварійних відключеннях світла, надання медичної допомоги не зупинятиметься ні на мить. Це особливо важливо в умовах обстрілів та атак з боку російської армії на енергетичну систему України.

Українські лікарні забезпечені 10 016 генераторами для безперебійного електроживлення, більшість – малої та середньої потужності.

Тож за потреби вони спрацьовуватимуть та постачатимуть напругу в мережу. Таким чином, завдяки автономним джерелам живлення у лікарнях безперебійно функціонуватимуть відділення інтенсивної терапії, операційні та критично важливе обладнання, що допоможе лікарям рятувати життя та здоров’я пацієнтів. Зазначимо, що наявність у лікарнях зі стаціонарними відділеннями щонайменше одного генератора є умовою для контрактування із НСЗУ.

Крім того, частина лікарень мають власні свердловини та автономні котельні, що робить їх ще більше стійкими до можливих блекаутів.

566 медзакладів мають окрему свердловину, яка надасть безперебійний доступ до води. А на випадок виходу з ладу основної котельні 602 медзаклади по всій Україні мають ще й альтернативні джерела опалення.

Також в українських лікарнях є 1092 станції «Starlink». У критичних ситуаціях, коли під час відключень світла спостерігаються перебої із мобільною мережею, вони зможуть залишатися на зв’язку.

Ще одним альтернативним та екологічним джерелом електроенергії для медзакладів у критичних ситуаціях є сонячні панелі. Саме тому зараз лікарні, поліклініки та амбулаторії в різних куточках країни активно оснащуються сонячними панелями.

Наразі вже понад 40 українських медзакладів мають сонячні станції з акумуляторами, які накопичують енергію. Вони встановлені коштом різноманітних програм, благодійних фондів,  урядів інших країн тощо.

МОЗ разом із партнерами продовжать працювати над забезпеченням українських лікарень альтернативними джерелами електроенергії, аби медзаклади були стійкими та готовими до викликів, спричинених війною, і могли повноцінно функціонувати.