МОЗ і Світовий банк презентують онлайн-курс із надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі

Курс призначений для медиків, які працюють у системі екстреної медичної допомоги. Водночас він буде корисний для всіх медпрацівників, які мають надавати допомогу пацієнтові у невідкладному стані, коли час іде на секунди, а від правильності й чіткості дій залежить життя людини.

Це вже третій компонент масштабної освітньої програми, яку втілює МОЗ у межах додаткового фінансування спільного зі Світовим банком проєкту «Поліпшення охорони здоровʼя на службі у людей».

Теоретичний 53-годинний онлайн-курс «Надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі», що вже доступний на платформі «Prometheus», складається із таких модулів:

  • менеджмент критичного дорослого пацієнта;
  • менеджмент критичного педіатричного пацієнта;
  • менеджмент пацієнта з травмою;
  • медицина катастроф.

Кожен спеціаліст прослуховує теоретичні модулі самостійно у зручний час і після успішного складання фінального тесту отримує цифровий сертифікат. Із сертифікатом медичні працівники догоспітального етапу системи екстреної медичної можуть пройти також практичну частину курсу – відпрацювання навичок на базі навчально-тренувальних відділів обласних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Практичну частину навчання будуть проводити інструктори навчально-тренувальних відділів у кожному обласному центрі екстреної медичної допомоги, які на першому етапі освітнього проєкту пройшли навчання за програмою «Інструктор з надання догоспітальної допомоги» на базі Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського. Кожен інструктор пройшов 200-годинний тренінг і непростий процес сертифікації й відтепер може навчати своїх колег – медиків бригад екстреної медичної допомоги – в областях. Щоби це стало можливим, був реалізований другий компонент навчальної програми – розроблені методичні рекомендації для викладання у навчально-тренувальних відділах центрів «екстренки».

Після успішного завершення практичної частини курсу медик може отримати сертифікат із нарахуванням відповідної кількості балів безперервного професійного розвитку (БПР):

  • менеджмент критичного дорослого пацієнта – 5 днів (25 балів),
  • менеджмент критичного педіатричного пацієнта – 3 дні (25 балів),
  • менеджмент пацієнта з травмою – 2 дні (25 балів),
  • медицина катастроф – 1 день (15 балів).

Під час відпрацювання практичних навичок кожен блок реєструється як окремий захід БПР.

Усі компоненти освітнього проєкту, що втілюється завдяки співпраці МОЗ та Світового банку, спрямовані на те, аби уніфікувати надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі, підвищити компетенції медиків та знизити смертність пацієнтів у невідкладних станах. Завдяки реалізованому в межах проєкту підходу вже за кілька років навчанням щодо сучасних підходів у менеджменті критичного пацієнта будуть охоплені близько 25 000 працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф по всій Україні.

Це дозволить реалізувати одне з пріоритетних завдань Міністерства охорони здоровʼя України – розвиток спроможного навчального простору у системі екстреної медичної допомоги.