Реформа системи охорони здоровʼя триває навіть в умовах повномасштабної війни — Віктор Ляшко

Про роботу системи охорони здоровʼя в умовах повномасштабної війни та продовження її реформуванням розповів міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час міжнародної конференції високого рівня «Trust and transformation. Resilient and sustainable health systems for the future» в Таллінні (Естонія), де окрема дискусійна панель була присвячена питанням функціонування української медичної системи.

«У 2018 ми розпочали кардинальну реформу української медичної системи. Для реалізації принципу “гроші ходять за пацієнтом” було створено Національну службу здоров’я, замість субвенції було започатковано програму медичних гарантій, змінювались підходи до державних закупівель і послуг, і лікарських засобів. Початок повномасштабної війни поставив впровадження нових планів на тимчасову паузу. Всі зусилля були спрямовані на те, щоб налагодити механізм надання медичної допомоги в нових умовах — воєнних дій, ракетних атак, обстрілів. Військова та цивільна медицина об’єдналися в єдиний медичний простір, — сказав міністр Віктор Ляшко. — Однак, зробивши все для забезпечення стійкості медичної системи, ми повернулися до плану системних трансформацій. Наша мета є незмінною — якісні, доступні, безоплатні медичні послуги для українців у будь-якій громаді».

Міністр розповів, що у 2023 році завершено інфраструктурний етап реформи, в результаті чого сформовано 19 госпітальних округів з чітким визначенням ролі кожного медичного закладу — переліком обов’язкових послуг, які там можна отримати. Це дозволяє раціоналізувати розподіл закупівель та поставок обладнання між лікарнями, а також оптимізувати кадрову політику. Всі інвестиційні проєкти в межах програми відбудови медичної інфраструктури України також  реалізуються виключно з урахуванням ролі тих чи інших медичних закладів у спроможній мережі задля найбільш ефективного розподілу фінансових ресурсів, що надходять як від міжнародних партнерів, так і в межах державних програм.

Міністерство продовжує роботу над збільшенням напрямів медичної допомоги, що фінансуються державою, а отже є безоплатними для пацієнтів. Зокрема, це стосується постійного розширення програми медичних гарантій. У наступному році до програми буде включена трансплантація  органів та кісткового мозку. Це дозволить пришвидшити розвиток системи трансплантації та спростити ряд бюрократичних процедур. Попри війну галузь трансплантації демонструє дуже позитивну динаміку. В Україні вже пересаджують нирки, печінку, серце, легені, підшлункову залозу. Також у 2024 році в Програмі медичних гарантій вперше з’явиться пакет допоміжних репродуктивних технологій.

Крім цього, постійно працюємо над підвищенням доступності лікарських засобів для громадян шляхом розширення програми реімбурсації. Так, у 2024 до переліку ліків, які можна отримати безоплатно або з частковою доплатою, доєднаються препарати для лікування розладів психіки та поведінки.

Важливим аспектом реформування є постійний моніторинг якості надання медичної допомоги. Йдеться як про автоматичний моніторинг, тобто аналіз даних в електронній системі охорони здоров’я, так і фактичний, який здійснюється через запит інформації та документів або у формі моніторингових візитів.

Під час міжнародної конференції високого рівня відбулися зустрічі міністра Віктора Ляшка з міністрами охорони здоровʼя Естонії, Латвії, Кіпру, Швеції та представниками Єврокомісії ВООЗ, під час яких обговорили актуальні питання медичної евакуації поранених на лікування за кордоном, обмін досвідом медичних працівників та продовження гуманітарної підтримки медичної системи України.

Нагадаємо, під час Третього саміту перших леді та джентльменів в межах сателітного саміту міністрів охорони здоровʼя міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко та міністр охорони здоровʼя Естонської Республіки Рійна Сіккут підписали меморандум про співпрацю очолюваних ними міністерств.